Potpisan protokol o provođenju ispita iz turskog jezika za pripadnike OS BiH

Protokol su potpisali pomoćnik ministra obrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović i koordinator Instituta "Yunus Emre" Mehmet Akif Yaman

BiH 27.05.2022, 13:52
Potpisan protokol o provođenju ispita iz turskog jezika za pripadnike OS BiH
© MOB/OSBIH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i turski Institut „Yunus Emre“ u Sarajevu, u petak 27. svibnja 2022. godine, potpisali su Protokol o provođenju ispita iz turskog jezika za pripadnike Oružanih snaga BiH.

Protokol su potpisali pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović i koordinator Instituta „Yunus Emre“ Mehmet Akif Yaman. Činu potpisivanja nazočio je i vojni izaslanik Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, kao i ostali predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i Ambasade Republike Turkiye u BiH.

Kao i ostale jezike nekoliko partnerskih zemalja, pripadnici OSBiH turski jezik uče u Središtu za učenje stranih jezika Središta za profesionalni razvoj Zapovjedništva obuke i doktrine OS BiH. Prema potpisanom Protokolu, ispiti znanja tuskog jezika provodit će se sukladno standardima STANAG-6001 na Institutu „Yunus Emre“ u Sarajevu.

Pomoćnik ministra Muratović i turski vojni izaslanik brigadir Tartar ovom su prigodom izrazili uvjerenje da će ovo pomoći daljoj vojnoj suradnji BiH i Turske, na dobrobit obje zemlje i njezinih naroda, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH. 

komentari (0)