Predsjedavajući Vijeća ministara Tegeltija sa Zaevom

Predsjedavajući Tegeltija upoznao je premijera Zaeva sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te sa realizacijom aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, provode s ciljem prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom virusa korona, kao i unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta...

BiH 02.07.2021, 11:19 02.07.2021, 15:19
Predsjedavajući Vijeća ministara Tegeltija sa Zaevom
© VMBIH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Ohridu sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom. Na sastanku, koji je održan uoči Međunarodne konferencije „Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu“, razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Sjeverne Makedonije, procesu evropskih integracija, te jačanju trgovinske razmjene.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija ponovio je opredijeljenost Vijeća ministara za evropske integracije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavajući Tegeltija upoznao je premijera Zaeva sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te sa realizacijom aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, provode s ciljem prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom virusa korona, kao i unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta.

Sagovornici su tokom razgovora zajednički ocijenili da je proces evropskih integracija zahtjevan i težak, ali da je važno povjerenje i sposobnost da se realizuju obaveze, te istakli zainteresovanost obje zemlje za unapređenje regionalnih inicijativa u kontekstu boljeg povezivanja.

Nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Republike Sjeverne Makedonije, predsjedavajući Savjeta ministara će se na marginama međunarodne konferencije sastati i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku, navodi se u saopštenju. 

komentari (0)