Predsjednik Fondacije SEDEF: Spriječili smo dalji prodor FETO-a u bh. društvo

BiH 25.07.2022, 11:06 26.07.2022, 12:41
Predsjednik Fondacije SEDEF: Spriječili smo dalji prodor FETO-a u bh. društvo
© AA

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (op.a. SEDEF) Hasan Topaloglu, izjavio je da su aktivnostima SEDEF-a spriječili dalji prodor terorističke organizacije Fetullaha Gulena u bosanskohercegovačko društvo, napominjući da su Fondacija i obrazovne institucije koje djeluju pod njenim krovom oduvijek bile na meti FETO-a.

Gostujući na programu CNN Turk-a Topaloglu je ispričao da je Internacionalni univerzitet u Sarajevu, na zahtjev Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike BiH, osnovan od strane turskih poduzetnika.

On je dodao da je osnivanje IUS-a zasmetalo organizaciji FETO-a, koja je obrazovne aktivnosti u BiH pokrenula 1996. godine.

Topaoglu je kazao da su predstavnici terorističke organizacije FETO, 2008. godine nadomak IUS-a kupili zemljište i otvorili univerzitet, osnovnu i srednju školu, a nakon toga pokrenuli kampanje ocrnjivanja kojima su pokušavali stvoriti negativnu društvenu percepciju prema IUS-u.

- Pokušavali su utjecati na tamošnje birokrate, doveli su nas u vrlo tešku situaciju u očima javnosti i države, rekao je Topaloglu.

Istakao je da je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan uvijek pružao podršku aktivnostima Fondacije i da je od samog početka savjetovao da budu bolji od obrazovnih institucija koje su pod kontrolom FETO-a. Nastavljamo svoje aktivnosti kao univerzitet i predškolska ustanova, zaključio je Topaloglu.

Balkannews

komentari (0)