Preminula nana Kadira Hrustanović: Noć uoči smrti dozivala sina ubijenog u srebreničkom genocidu

BiH 23.08.2021, 11:00 23.08.2021, 11:10
Preminula nana Kadira Hrustanović: Noć uoči smrti dozivala sina ubijenog u srebreničkom genocidu
© Dnevni Avaz / S.Smajlović

Jučer ujutro  je u Devetaku kod Lukavca u  83. godini na bolji svijet preselila srebrenička majka, Kadira Hrustanović iz sela Miholjevina u Srebrenici.

Još jedna u nizu majki koja je izgubila svoje sinove, supruga i mnogobrojne muške članove porodice.

Tog kobnog jula 1995. godine, majka Kadira je izgubila svoja tri sina Rifeta, Hajrudina i Hazima iza kojih su ostale njihove supruge ali i djeca. Majka Kadira je kažu „već odavno živjela na onom svijetu“.

Osim sinova i supruga Ismeta, ubijeno joj je i 17 sestrića, od kojih su neki bili i maloljetni.

Majka Kadira je nakon preživjenog genocida živjela sa najstarijom snahom i njenom djecom. Uprkos što su ubijeni, Kadira je svaki dan razgovarala sa svojim sinovima, pogotovo u posljednjih nekoliko godina.

Njen unuk Ahmed ef. Hrustanović je u razgovoru za politički.ba rekao kako bi njegova nana u snu razgovarala sa sinovima, pitala bi ih zašto ne dolaze više, te da je posljednjih nekoliko godina „mentalno bila na onom svijetu“.

Noć uoči smrti, nana Kadira je ponovo dozivala svog sina Rifeta, oca Ahmeda efendije.

- Majka mi je jutros ispričala kako je, dok je sinoć dozivala oca, umorna od dozivanja izgovorila 'e kad si takav, kad se ne javljaš, ne vjerujem ti, nećeš mi doći', kazao je Ahmed efendija za politički.ba.

Majka Kadira je još jedna srebrenička majka koja se nije nagledala svoje djece, svojih sinova, još jedna majka čiji je život prošao u patnji i suzama isplakanim za njenom čeljadi koje su zločinci nemilosrdno ubili.

Još jedna srebrenička majka će svoju pravdu naći na Onom svijetu, a preselila je nekad jučer prije zore. Džennaza namaz Kadire Hrustanović će se klanjati danas u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, a ukop će se obaviti u mezarju Kazani.

komentari (0)