Preminuo Osman ef. Kavazović, dugogodišnji imam i pripadnik ARBiH

Muftijstvo tuzlansko saopštilo je tužnu vijest da je na ahiret preselio Osman ef. Kavazović, dugogodišnji imam, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, zatočenik logora Vojske RS i nosilac priznanja Zlatni ljiljan, brat reisul-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazovića

BiH 22.08.2023, 11:42 25.08.2023, 08:53
Preminuo Osman ef. Kavazović, dugogodišnji imam i pripadnik ARBiH
© AA

Muftijstvo tuzlansko saopštilo je tužnu vijest da je na ahiret preselio Osman ef. Kavazović, dugogodišnji imam, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, zatočenik logora Vojske RS i nosilac priznanja Zlatni ljiljan. 

Osman ef. Kavazović je rođen u Jelovče Selu kod Gradačca i stariji je brat reisul-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazovića.

Svoju imamsku dužnost obavljao je u Brezovom Polju kod Brčkog gdje je i dočekao agresiju na Bosnu i Hercegovinu, piše AA. 

U džamiji je uhapšen i sproveden u logor Luka u Brčkom 15. maja 1992. godine, a kasnije je prebačen u logor Batković kod Bijeljine gdje ostaje do 13. oktobra 1992. godine kada je razmijenjen.

Sredinom jula 2016. godine Osman ef. Kavazović je dočekao da se ponovo otvori džamija Azizija u Brezovom Polju, a tada je istakao kako je to bio njegov najradosniji dan u životu.

Zbog svog doprinosa u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije odlikovan je najvećim priznanjem Armije Republike Bosne i Hercegovine – Zlatnim ljiljanom.

Mjesto i vrijeme dženaze Osman ef. Kavazovića bit će saopšteni naknadno.

komentari (0)