Preporuka Ministarstva vanjskih poslova BiH: Do daljnjeg ne putovati u Srbiju

- Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine, navodi se u saopštenju...

BiH 15.09.2021, 10:26 15.09.2021, 10:55
Preporuka Ministarstva vanjskih poslova BiH: Do daljnjeg ne putovati u Srbiju
© MVP BiH

Ministarstvo vanjskih poslova je, nakon što je u Srbiji uhapšen Edin Vranj za kojeg u Srbiji ističu da je osumnjičen za ratne zločine u Goraždu, izdalo preporuku za državljane Bosne i Hercegovine, koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine. 

- Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju. Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.  Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava, navodi se iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Podsjetimo, Edin Vranj lišen je slobode u nedjelju 12. septembra, na graničnom prijelazu Uvac između Srbije i Bosne i Hercegovine. Vranj se, prema Tužilaštvu Srbije, sumnjiči za  navodne zločine počinjene u Goraždu. 

Tim povodom i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković pozvala je Aidu Smajić, ambasadoricu BiH u Beogradu, na hitne konsultacije te će se u BiH zadržati do daljenjeg. Osim toga, članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, otkazala su učešće na skupu Nesvrstanih u Beogradu, a ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević je odbio Komšićev poziv na razgovor. 

komentari (0)