Prije 18 godina preminuo Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH

Bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države BiH i vrhovni komadant ARBiH

BiH 19.10.2021, 08:53 19.10.2021, 09:37
Prije 18 godina preminuo Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH
© Muzej Alije Izetbegovića

Na današnji dan prije 18 godina preminuo je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate Bosne i Hercegovine. Alija Izetbegović rođen je 8.augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Bio je treće, od petero djece, Mustafe i Hibe Izetbegović. Imao je tri sestre i jednog brata. Alija Izetbegović, sa ocem Mustafom i majkom Hibom, preselio se 30-ih godina u Sarajevo. Tu je upisao i završio Prvu mušku gimnaziiju.

Riječi i djela 

Zbog pripadnosti organizaciji Mladi muslimani Izetbegović je uhapšen 1946. godine te osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine. Nakon što je poslije trogodišnjeg studiranja napustio agronomiju, Izetbegović je upisao Pravni fakultet u Sarajevu, kojeg je uspješno završio u roku od dvije godine. Od 1950. do 1960. godine radio je kao rukovodilac gradilišta, a od 1960. do 1982, kao pravni savjetnik u brojnim sarajevskim firmama.  U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom “Sarajevskom procesu“ osuđen na 14 godina zatvora, gdje je proveo šest godina. 

Bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države BiH i vrhovni komadant ARBiH. Bio je Alija Izetbegović i književnik ipolitičar,  i osnivač stranke te njen počasni predsjednik. Izetbegović je, nakon izlaska iz zatvora, osnovao Stranku demokratske akcije (SDA), koja je na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima osvojila najveći broj glasova. Ta pobjeda omogućila mu je da 1992. godine raspiše referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Što je ubrzo nakon toga eskaliralo ratom u Bosni i Hercegovini, koji je okončan Dejtonskim mirovnim sporazumom 21.novembra 1995. godine, a potpisali su ga Alija Izetbegović kao predstavnik Bošnjaka, Franjo Tuđman predstavnik Hrvata i Slobodan Milošević predstavnik Srba u BiH.  

Nakon rata u Bosni i Hercegovini Alija Izetbegović je bio i prvi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U politici i Predsjedništvu BiH Alija Izetbegović je bio sve do 2000. godine kada mu se zdravstveno stanje pogoršalo. Tri godine nakon toga 19.oktobra 2003. godine je preminuo. Dženazi i ispraćaju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine prisustvovalo je stotine ljudi iz čitave Bosne i Hercegovine kao i visoki zvaničnici međunarodne zajednice poput Richarda Holbrooka, Karl Bilta a govor je održao i tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Alija Izetbegović je autor brojnih knjiga, članaka i studija. Neke od najpoznatijih su „Islamska deklaracija“, „Islam između Istoka i Zapada“, i „Problemi islamskog preporoda“.

Brojne nagrade 

Dobitnik je brojnik nagrada i priznjanja. Osvojio je nagradu Kralj Fejsal za služenje islamu 1995. godine, zatim odlikovanje Republike Hrvatske „Velered kraljice Jelene“ 1995. godine, bio je izabran za ličnost godine u anketi španskog lista „El Mundo“ 1996. godine. Plaketa Hrvatske akademije nauka i umjetnosti 1996.godine. Dobitnik je diplome počasnog doktora nauka  Univerziteta u Tuzli, 1997. godine. Alija Izetbegović je dobitnik i nagrade „Mislilac godine“ dondacije „Ali Osman Hafiz“ iz Medine 1997, zatim dobitnik je Državnog ordena Republike Turske 1997. godine, Međunarodno priznanje za demokratiju Centra za demokratiju SAD 1997.. Bio je dobitnik titule počasnog doktora pravnih nauka Marmara univerziteta u Istanbulu 1997. godine. Počasni doktorat Univerziteta u Rijadu 1998., zatim „Orden nezavisnosti“, države Katar 1998.godine, priznanje Foruma „Krans montana“ za razvoj demokratije 2000. godine.
Alija Izetbegović izabran je za ličnost vijeka u BiH po izboru lista „Dnevni avaz“ 2001. godine, zatim Islamska ličnost godine, nagrađen od Ujedinjenih Arapskim Emirata 2017.godine, a onda  nagrada mira „Kadesh“.

 

Izetbegović je ukopan na mezarju Kovači u Sarajevu.

komentari (0)