Projekat pripao turskoj kompaniji Cengiz insaat: Gradit će dionicu autoputa Medakovo - Ozimice

Voloder je podsjetio da je projekat finansiran kreditom Europske investicijske banke i bespovratnim sredstvima Europske unije te da je, nakon uvođenja izvođača u posao, rok za izvođenje 30 mjeseci

BiH 03.03.2023, 15:31 07.03.2023, 14:42
Projekat pripao turskoj kompaniji Cengiz insaat: Gradit će dionicu autoputa Medakovo - Ozimice
© AA/Ilustracija

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavili su da će projekat vrijedan 361 milion eura, a koji obuhvata izgradnju dionice autoceste na koridoru "Vc" na sjeveru zemlje u dužini od 21,3 km, izvoditi turska kompanija Cenzig inšaat. 

- Ovo je prvi put da je JP Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju više od 20 kilometara. Do sada je uobičajena praksa da se ugovara izgradnja dionica od dva do deset km. Banka nam je dala saglasnost, tako da sada možemo potpisati ugovor sa tehnički prihvatljivim i ekonomski najpovoljnijim izvođačem, a riječ je o turskoj kompaniji Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Vrlo brzo ćemo krenuti u izgradnju i posljednje dionice na sjevernom dijelu Ozimice- Poprikuše. Planiramo da sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja, završimo do kraja 2025. godine, kazao je Elmedin Voloder, direktor Autocesta FBiH. 

Voloder je podsjetio da je projekat finansiran kreditom Europske investicijske banke i bespovratnim sredstvima Europske unije te da je, nakon uvođenja izvođača u posao, rok za izvođenje 30 mjeseci, piše Oslobođenje. 

komentari (0)