Protest državnih službenika: Plata higijeničarke 475 KM, majstora 761

Na pitanje zašto ne stupe u štrajk i obustave rad, Karčić je rekao je Zakonom imaju pravo obustaviti rad na dva sata, nakon čega moraju da se vrate obavezama.

BiH 26.10.2021, 13:15
Protest državnih službenika: Plata higijeničarke 475 KM, majstora 761

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine protestovali su ponovo danas ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. 

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić istakao je da su na današnje proteste izašli s istim zahtjevom kao i na prethodnim okupljanjima, s obzirom na to da se, kako je kazao, ništa nije promijenilo kada je u pitanju ispunjenje zahtjeva nezadovoljnih uposlenika državnih institucija.

- Osnovni zahtjev našeg sindikata je potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na to da naš poslodavac nas ne uvažava i ne vidi, te ne zna da postojimo, mi nemamo drugog izbora nego da ponovo organizujemo proteste. Poslodavac se ni u budućem periodu neće pokrenuti i ništa poduzeti tako da mi organizujemo dalje aktivnosti, da pišemo ambasadama, sindikatima u Americi, Engleskoj ne bi li neko vidio da se država urušava, i to planski, te se jačaju entiteti koji se održavaju, sve na račun uposlenih u državnim institucijama, izjavio je Karčić.

Dodao je da poslodavac nije zainteresovan da potpiše kolektivni ugovor, a pojasnio je i zašto, piše AA. 

- Razlika od osnovice za obračun plate 5,35 koja je bila prije deset godina i ove sadašnje koja traje deset godina 4,75 na godišnjem nivou iznosi 73 miliona KM. Što bi poslodavac s nama potpisivao ugovor i odrekao se toga, on ta 73 miliona prebacuje na entitete, rekao je Karčić.

Istakao je kako niko u državi nema interes "da nagradi za svoj rad zaposlene u institucijama", te se osvrnuo na njihova niska primanja.

- Higijeničarka ima platu 475 KM, majstor 761 KM, informatičar 761 KM. Profesionalni vojnik koji nosi oružje, šljem, ima potpisan ugovor, ima platu 685 KM. Pitajte ministra odbrane da li je ugrožena bezbjednost države s ovom platom i da li je taj vojnik spreman da bilo šta radi u slučaju neke potrebe. Ovdje se sve planski radi deset godina, poručio je Karčić.

Dodao je da su se sa zahtjevima obraćali i međunarodnoj zajednici, kancelariji visokog predstavnika te ambasadama, ali da se sve svelo na "mrtvo slovo."

Na pitanje novinara zašto ne stupe u štrajk i obustave rad, Karčić je rekao je Zakonom imaju pravo obustaviti rad na dva sata, nakon čega moraju da se vrate obavezama.

- Mi praktično nemamo nikakva prava. U okviru štrajka imamo slobodu i javno istupanje na platou. Pošto nas čeka naš posao, mi ne organizujemo štrajk. Najavili smo četiri puta dosad Vijeću ministara BiH štrajk. Niko se pojavio nije da nam odgovori, što je službena obaveza i dužnost uposlenih u državnim institucijama. Jedina borba je da javno progovorimo i ukažemo građanima da se državne institucije urušavaju, poručio je predsjednik Sindikata.

komentari (0)