Protesti ispred OHR-a: Građani traže da se zaustave oni koji ugrožavaju mir

BiH 25.10.2021, 10:30 25.10.2021, 12:31
Protesti ispred OHR-a: Građani traže da se zaustave oni koji ugrožavaju mir

Grupa građana okupila se na protestima ispred zgrade OHR-a s ciljem podizanja glasa protiv rušenja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. 

Okupljeni građani su putem transparenata poručili "Herr C. shmidt ili radite ili odlazite" zatim "Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije", "Ustav (država) BiH i Njemačke se jednako moraju poštovati"... 

Protesti su najavljeni i prijavljeni MUP-u Novo Sarajevo, ministarstvu zdravlja i kriznom štabu KS kao i ministarstvu saobraćaja. Obustava saobraćaja najavljena u periodu od 10 do 12 sati ispred zgrade OHR-a.

Sejda Čavčić, jedna od organizatorica protesta, kazala je novinarima da je cilj okupljanja pozvati građane da izađu na ulicu i da kažu "dosta" svim dešavanjima u posljednja dva-tri mjeseca u BiH.

"Vijeće ministara BiH se blokira, onda ove zadnje igra Milorada Dodika. Dolaziti u Predsjedništvo BiH koje je naše vlasništvo, a on ga prisvaja kao svoje, donosi harmoniku, provocira, omalovažava građane, ne poštuje Ustav Bosne i Hercegovine, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Kao član Predsjedništva BiH on bi trebao da se bori za sve narode. Interesantno je također da tako politički važna ličnost u zemlji ima tako prost vokabular", rekla je Čavčić.

Dodala je također da međunarodna zajednica konačno mora da reaguje kako bi zaštitila ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

- Očekujemo od Schmidta da čuje našu poruku i da reaguje. To je jedini čovjek međunarodne zajednice koji ima najveću moć da makne ove političare u roku od sat vremena. Nadam se da će nas čuti i vidjeti. Zato smo izabrali OHR koji može da reaguje i da makne ove političke retrogradne snage u BiH, kazala je organizatorica protesta.

Suad Đozić, jedan od okupljenih građana, istakao je da na ovaj način žele da pokažu nezadovoljstvo nedjelovanjem visokog predstavnika u BiH, odnosno OHR-a.

- Došli smo ovdje da iskažemo naš stav i da umirimo našu savjest te da jednog dana ako nas djeca pitaju da li smo nešto poduzeli da možemo reći da jesmo i pozivamo sve građane da isto urade. Političke stranke su mrtve, ja ih ovdje ne vidim. Niko od njih nije organizovao skup da pozove visokog predstavnika da zaštiti ustavnopravni poredak. Ja ne znam da li će se nešto desiti, ali kao građani imamo odgovornost da iskažemo naš stav, rekao je Đozić.

Okupljeni građani su kazali da je OHR odgovorio na njihov upit i da bi tokom dana trebali razgovarati sa predstavnicima OHR-a.

Na protestu je bio i Miro Lazović, političar iz Sarajeva, koji je tom prilikom kazao da je došao da kao svaki zabrinuti građanin Bosne i Hercegovine pruži podršku ljudima koji su organizovali ove proteste.

- Mislim da je to odgovornost svakog patriote da pruži podršku ovim stavovima, na način da se konačno probudi OHR i međunarodna zajednica, da počnu reagirati na sve što se dešava u BiH, pogotovo na prijetnje koje dolaze od Milorada Dodika i onih ljudi koji ga podržavaju. Dakle, čutnja OHR-a i Visokog predstavnika zabrinjava. Njihova pasivnost je podstrek onima koji bi da nastave da ruše Bosnu i Hercegovinu, i zbog toga ovi protesti su opravdani i mislim da građani trebaju konačno polako dizati svoj glas masovnije na ona pitanja kada se radi o budućnosti BiH. Očekujem nakon ovih protesta, pogotovo nakon aktivnosti koje će povući američka administracija zajedno s Brisel u narednih desetak dana, da će se konačno probuditi međunarodna zajednica da zaustavi ovo divljanje koje dolazi sa prostora Republike Srpske i da sankcioniše sve one koji opstruiraju reforme na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u,  kazao je Lazović te dodao: "Mislim da prvo moraju biti sankcionisani oni koji su napravili ovakvo stanje. Dakle, Milorad Dodik mora se zaustaviti i međunarodna zajednica koja ima svoju obavezu, pogotovo ovih pet ključnih zemlja koji su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik koji ima obavezu da reaguje. On bi morao reagovati prije svega, prema Miloradu Dodiku i onim ljudima koji ga podržavaju", rekao je Lazović.

Podsjetimo, već duži period poslanici stranaka koji dolaze iz RS-a blokiraju rad državnih institucija, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavljuje povlačenja saglasnosti na OSBiH, te je na sjednici NSRS održanoj prošle sedmice izglasan Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a...

komentari (0)