Reakcije Predsjedništva BiH na situaciju u Ukrajini: Od osuda do neutralnosti

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć je potpisao dekret o nezavisnosti regija Donjeck i Luganski, što je izazvalo brojne reakcije

BiH 22.02.2022, 12:18 22.02.2022, 16:12
Reakcije Predsjedništva BiH na situaciju u Ukrajini: Od osuda do neutralnosti
© AA/Balkan News

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osudio je rusko priznanje nezavisnosti ukrajinskih regija Donjeck i Luganski.

Džaferović je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje i podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Osuđujem odluku Ruske Federacije da prizna dvije ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarodnog prava, rekao je Džaferović.

Osim Džaferovića, prema pisanju Klixa, ruski potez osudio je i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je istakao da se teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN mora poštovati te da je to zagarantovano međunarodnim pravom.

- Nasilne reakcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijama država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritoriju Ukrajine, poručio je Komšić.

Sa druge strane, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da sa zabrinutošću prate dešavanja na istoku Ukrajine i nadaju se da će se tenzije smanjiti i dijalog vratiti te da će "Republika Srpska u svom kapacitetu tražiti neutralnost na nivou BiH u vezi sa pitanjem Ukrajine"

Dodik je istakao da kada je u pitanju BiH, očekuje se pojačan pritisak na ljude i institucije Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina se još nije institucionalno izjasnila o krizi u Ukrajini, jer se svi članovi Predsjedništva nisu složili oko zajedničke politike prema Rusiji.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć je potpisao dekret o nezavisnosti regija Donjeck i Luganski, što je izazvalo brojne reakcije. 

komentari (0)