Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH apeluje za zaustavljanje rata u Ukrajini

Resiu-l-ulema naveo je da neodgovorne politike i političari moraju snositi posljedice za patnju koju nanose ljudima

BiH 24.02.2022, 15:02
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH apeluje za zaustavljanje rata u Ukrajini

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je apel za zaustavljanje rata u Ukrajini. 

- Jutros su nas dočekale snimke iz Ukrajine koje su nas sve podsjetile na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i još jednom pokazale da ništa nismo naučili iz naše prošlosti. Zla ideologija rata koja nije poražena na brdima oko Srebrenice, Sarajeva i drugih bosanskih gradova danas prijeti ne samo čitavoj Evropi, nego i svijetu, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

On je izrazio nadu da međunarodna zajednica i svijet neće sjediti skrštenih ruku, kao u Bosni i Hercegovini, i da će učiniti sve kako bi se neprijateljstvo i agresija zaustavili i kako bi se pomoglo narodu Ukrajine na cijeloj teritoriji da živi u miru i dostojanstvu koje zaslužuje.

Reisu-l-ulema naveo je da neodgovorne politike i političari moraju snositi posljedice za patnju koju nanose ljudima.

- Ovo je također prilika da svi u Bosni i Hercegovini i Evropi prepoznaju one politike i ideologije koje počivaju na mržnji, sili, ucjenama, omalovažavanju i negiranju drugoga i drugačijeg pravdajući to navodnom vlastitom ugroženošću i obespravljenošću i da im se zajednički suprotstave dok nije kasno. U ovim teškim trenucima za čovječanstvo, a naročito za prijateljski narod Ukrajine mi, svjesni svoje nemoći da išta promijenimo, makar dižemo svoj glas u odbranu principa mira i rješavanja nesporazuma dogovorom te preuzimanja odgovornosti onih koji posežu za ratom i nasiljem. Naše misli i molitve su s narodom Ukrajine, poručio je Kavazović.

komentari (0)