Reisu-l-ulema Kavazović poručio da institucije BiH treba braniti, reagovao HNS

Iz HNS-a, pozivaju "bošnjačke političke predstavnike da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića i tako demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH"

BiH 06.03.2023, 13:11 06.03.2023, 13:22
Reisu-l-ulema Kavazović poručio da institucije BiH treba braniti, reagovao HNS
© AA

Reisu-l- ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović gostujući na TV Igman, kazao je da Bošnjaci moraju pokazai da su spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine i oružjem.

Ef. Kavazović je govorio o periodu agresije na BiH, konstatujući da smo tada svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu. Pojasnio je da je današnja borba i institucijama Bosne i Hercegovine, piše Faktor. 

- Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to '92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem, kazao je Kavazović.

Kavazovićeve izjave izazvale su reakciju srpskih i hrvatskih političara. Tako je Hrvatski narodni sabor BiH osudio izjave Huseina ef. Kavazovića te ih nazvao "ratnohušačkim", piše Faktor. 

- Hrvatski narodni sabor poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini. U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude, saopčili su iz HNS-a. 

Iz HNS-a, pozivaju "bošnjačke političke predstavnike da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića i tako demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH". 

-  U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo hitno i javno izvinjenje povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara, naveli su iz HNS-a. 

Također, u svom saopćenju naveli su da je "neodgovorno ponašanje vjerskih lidera nedopustiv čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vjere širom države ugledaju za primjer vlastitog ponašanja". 

komentari (0)