Rezidentna koordinatorica UN-a: BiH ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti žena

Održana je proširena tematska sjednici Komisije za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pod nazivom "Društveno-ekonomska pitanja osnaživanja žena za sudjelovanje u donošenju odluka u BiH“

BiH 07.03.2024, 11:58 08.03.2024, 13:51
Rezidentna koordinatorica UN-a: BiH ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti žena
© AA

 Ingrid Maconald rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini upozorila je danas da BiH ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti žena među radnom snagom, odnosno da samo 36 posto žena učestvuje na tržištu rada.

Maconald je na proširenoj tematskoj sjednici Komisije za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pod nazivom "Društveno-ekonomska pitanja osnaživanja žena za sudjelovanje u donošenju odluka u BiH“ istakla i da su u prosjeku žene plaćene 20 posto manje u odnosu na muškarce što nije dobro za ekonomiju i budućnost zemlje.

Naglasila je da je to pitanje kojem se potrebno posvetiti jer ono ne samo da negativno utiče na žene nego na cijelo društvo i cjelokupni ekonomski razvoj.

“Što se tiče učešća žena u politici one imaju samo 20 posto mandata u bh. parlamentu i 30 posto mandata u opštinskim skupštinama. Dolaze lokalni izbori ove godine, trenutno imamo samo pet načelnica od ukupno 144 načelničke pozicije u zemlji, tako da ima dosta prostora za poboljšanje kako bi se osnažilo i poboljšalo učešće žena na lokalnom nivou“, istakla je Maconald.

Dodala je da je potrebno iskoristiti 8. mart kako bi stavili naglasak na ovo pitanje da bi žene povećale svoje učešće u politici i kako bi im se pružilo što više prilika na ekonomskom polju i kako bi svi ostvarili benefite od toga i kako bi žene bile jednaki i produktivni članovi zajednice, piše AA. 

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, rekao je da je važno razgovarati o uticaju žena u ekonomiji, politici, kao i o femicidu.

“Mislim da i političke stranke moraju vršiti pritisak i na svoje glasače, a i prezentirati žene koje su kvalitetne da uđu u parlamente i donesu dobre i konstruktivne stvari za državu BiH“, kazao je Hurtić.

Podsjetio je na slučajeve femicida u prethodnom periodu naglašavajući da je potrebno da se razvije svijest društva o ovom problemu.

“Rodna ravnopravnost temeljna je vrijednost Evropske unije, to znači da će to biti veoma važan i neizostavan dio pristupanja BiH Evropskoj uniji. Rodna ravnopravnost nije fakultativna, to je imperativ za sve države koje žele postati članice EU, ali isto tako imperativ i za sve države koje već jesu članice“, rekla je švedska ambasadorica Johanne Stromquist.

Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, kazao je da će nastaviti pružati podršku institucijama BiH, u nastojanju da poboljšaju stanje u oblasti rodne ravnopravnosti u interesu stvaranja pravednijeg i prosperitetnijeg društva.

“U sferi rodne ravnopravnosti ostvaren je značajan napredak zahvaljujući organizacijama žena, aktivisticama, institucijama i organizacijama koje se neumorno zalažu za ostvarenje poboljšanja. No, ipak još postoji otpor njihovom radu i ostvarenim rezultatima“, rekao je Aggeier i dodao da se napredak ne smije shvatiti olako i ne smije se odustati od nastojanja za stvaranje pravednijeg i ravnopravnijeg svijeta.

U ime domaćina, Komisije za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Mia Karamehić - Abazović je izjavila:

“Ženama u BiH danas stvar života i smrti čine samo dvije komponente sustava. Jedna je sigurnost, ono što će ih zaštiti od nasilnika, od čije ruke stradaju svaki mjesec, pa skoro i svakog tjedna. Druga je zdravstvena zaštita koja će im omogućiti da se na vrijeme liječe da na vrijeme uoče one bolesti koje ih pogađaju i koje prave ekonomski problem i njima i njihovim obiteljima i ovoj zemlji“, rekla je Karamehić - Abazović.

Pojasnila je da govori o ekonomskom problemu jer svaka žena, nije samo majka, supruga, radnica, nego i bez ikakve naknade brine o drugima, djeci, suprugu, bolesnim članovima porodice prije svega starije dobi.

“To je rad koji nije plaćen niti prepoznat. To je rad koji naše žene doslovce pretvara u robove kuće, to je rad koji mi kao društvo moramo kvalificirati i prepoznati. U momentu kada budemo imali institucije koje služe ženama, koje štite žene, podstiču žene i prepoznaju njihovu vrijednost štiteći ne samo njihov tjelesni integritet nego i njihovo zdravlje i mentalno zdravlje, moći ćemo reći da smo istinski na pravom putu“, naglasila je Karamehić - Abazović.

komentari (0)