Rusija: OHR od mehanizma za rješavanje problema postao izvor problema

Zaharova je dodala da se njemački političar Christian Schmidt ne može smatrati legitimnim visokim predstavnikom ako ne dobije odobrenje Vijeća sigurnosti UN -a...

BiH 03.09.2021, 14:55
Rusija: OHR od mehanizma za rješavanje problema postao izvor problema
© AA

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova naglasila je da Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini više nije mehanizam za rješavanje problema i već je postao izvor problema.

Dajući izjave o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Zaharova se dotakla i činjenice da novoimenovani visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, Christian Schmidt, nije prihvaćen kao legitiman od strane Rusije i Kine. Zaharova je izjavila da su članovi Vijeća za provedbu mira (PIC), koje je osnovano za praćenje provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, odbacili rješenje koje su predložili Moskva i Peking, te da ne prihvaćaju glasanje o Schmidtovom imenovanju u UN -u Vijeće sigurnosti.

Zaharova je dodala da se njemački političar Christian Schmidt ne može smatrati legitimnim visokim predstavnikom ako ne dobije odobrenje Vijeća sigurnosti UN -a. Navodeći da o sudbini Bosne i Hercegovine trebaju odlučivati ​​građani Bosne i Hercegovine, a ne stranci, Zaharova je rekla: "Kao i do sada, spremni smo za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama kako bismo unaprijedili pozitivnu agendu za Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na dejtonskim principima."

komentari (0)