Rusija podržava Dodika: "Koraci vlasti RS-a su dio demokratskog procesa"

Kalabuhov je rekao da, prema pristupu Rusije, u BiH nema visokog predstavnika jer nije poštovana diplomatska procedura pri izboru Christiana Schmidta

BiH 11.11.2021, 15:48
Rusija podržava Dodika: "Koraci vlasti RS-a su dio demokratskog procesa"
© AA

Ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov podržao je korake lidera SNSD-a Srba Milorada Dodika koji su izazvali krizu u zemlji.

Kalabuhov je u razgovoru za BHRT rekao da su koraci vlasti RS-a "dio demokratskog procesa" i da u tome ne vidi nikakav problem.

Kalabuhov je rekao i da srpski član Predsjedništva BiH Dodik ne vidi nikakav problem u ideji "nezavisne Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine" i da će je Rusija, ukoliko ova ideja postane realnost kroz dijalog, podržati.

Kalabuhov je rekao da, prema pristupu Rusije, u BiH nema visokog predstavnika jer nije poštovana diplomatska procedura pri izboru Christiana Schmidta.

Navodeći da je i zakon koji kriminalizuje negiranje genocida u Srebrenici pristrasan i neuravnotežen, Kalabuhov je rekao da ne vidi ništa loše u tome da Agencija Republike Srpske donese odluku o ukidanju ovog zakona.

Navodeći da je potrebno da političari u BiH još jednom izraze da su za mir, Kalabuhov je naveo da se svi problemi mogu riješiti u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

komentari (0)