Ruski ambasador Kalabuhov: "BiH sama odlučuje hoće li u NATO, na primjeru Ukrajine mi smo pokazali očekivanja"

Kalabuhov se u emisiji Mreža dotakao i rata u Ukrajini ističući da njegova zemlja ne vodi rat već Ukrajince „oslobađa od nacističke prijetnje“

BiH 16.03.2022, 11:54 16.03.2022, 12:38
Ruski ambasador Kalabuhov: "BiH sama odlučuje hoće li u NATO, na primjeru Ukrajine mi smo pokazali očekivanja"
© Printscreen/FTV

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, gostujući u emisiji Mreža na FTV-u, kazao je kako Bosna i Hercegovina ima pravo odlučiti hoće li biti članica NATO saveza.

Ambasador Kalabuhov je tom prilikom gostovanja istakao kako je postanak BiH članice bilo čega unutrašnja stvar te zemlje, ali da će „ukoliko bude prijetnja„ reagirati.  

- Ako BiH odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati", kazao je Kalabuhov.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, prenosi Radio Sarajevo, dodao kako je Zapad taj koji predastavlja prijetnju sigurnosti BiH kroz tvrdnje da Rusija „priprema neki plan“.

Kalabuhov je pojasnio kako Rusija  „nema nikakvih planova i da će reagirati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju“.

- Članstvo BiH u NATO-u sada je ionako u sferi fantazije jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti, kazao je Kalabuhov.

Kalabuhov se u emisiji Mreža dotakao i rata u Ukrajini ističući da njegova zemlja ne vodi rat već Ukrajince „oslobađa od nacističke prijetnje“.

- Nismo mi u ratu sa Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija, kazao je Kalabuhov za Federalnu Televiziju. 

komentari (0)