S turskom tvrtkom ASFAT potpisan ugovor o održavanju oklopnih transportera i tenkova OSBiH

Ministar Podžić je ovom prigodom istaknuo veliki značaj uspješne suradnje BiH i Republike Turkiye, a posebno ministarstava odbrane dvaju zemalja. On se posebno zahvalio na kontiuniranoj pomoći u školovanju kadrova OSBiH na turskim vojnim školama

BiH 12.12.2022, 14:12
S turskom tvrtkom ASFAT potpisan ugovor o održavanju  oklopnih transportera i tenkova OSBiH
© MOB/OSBIH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potpisao je danas ugovor o nabavci rezervnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH, koje će provoditi tvrka vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare.

U ime tvrtke ASFAT, ugovor je potpisao glavni direktor tvrtke Esad Akgun, u prisustvu Sadika Babüra Girgina, ambasadora Republike Turkiye u BiH, brigadira Mustafe Sitkija Tatara, turskog vojnog izaslanika u BiH i ostalog osoblja tvrtke ASFAT.

- Uvijek smo spremni pomoći Oružanim snagama BiH i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Vrijednost ovog ugovora nije samo u tome što će OSBiH dobiti rezervne dijelove i uslugu održavanja ove tehnike, već je značaj i u tome što će tehničari OSBiH moći nadgledati cijeli proces te biti i sami obučeni za dalje održavanje svojih oklopnih transpotera i tenkova, rekao je tim povodom ambasador Girgin.

Ministar Podžić je, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH, ovom prigodom istaknuo veliki značaj uspješne suradnje BiH i Republike Turkiye, a posebno ministarstava odbrane dvaju zemalja. On se posebno zahvalio na kontiuniranoj pomoći u školovanju kadrova OSBiH na turskim vojnim školama.

- Sa tvrtkom ASFAT već smo radili na održavanju naših helikoptera, a drago mi je da ovim ugovorom riješavamo i pitanje održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH. Republika Turska nam značajno pomaže u postizanju i održavanju NATO standarda u OSBiH i velika joj hvala na tome, zaključio je ministar Podžić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Borislav Jezeraškić, pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavu i logistiku i Kemal Korjenić, šef Kabineta ministra obrane BiH sa saradnicima.

komentari (0)