SAD osudile prijetnje osoblju Memorijalnog centra Srebrenica

Nadležne institucije su pozvane da “temeljito istraže prijetnje i da procesuiraju počinitelje“

BiH 08.08.2023, 15:06 14.08.2023, 12:23
SAD osudile prijetnje osoblju Memorijalnog centra Srebrenica
© AA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osudila je prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i njegovog osoblja te pozvala da se ove prijetnje istaže i počinitelji sankcioniraju. 

- Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i osoblja povezanog sa radom na godišnjem Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Nadležne institucije su pozvane da “temeljito istraže prijetnje i da procesuiraju počinitelje“, piše AA.

- Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje povijesti. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini. Glorificiranje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihovi zločini, razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život, zaključeno je u saopćenju.

komentari (0)