Salkić: Dan nezavisnosti BiH u zemlji i izvan nje obilježavaju svi oni koji je istinski vole

BiH 01.03.2022, 14:05
Salkić: Dan nezavisnosti BiH u zemlji i izvan nje obilježavaju svi oni koji je istinski vole
© AA

Za dalje korake naprijed potrebno nam je više samopoštovanja, hrabrosti, mudrosti i odlučnosti u iznošenju novih ideja sa ciljem jačanja države, otklanjanju posljedica genocida i uklanjanju svakog oblika diskriminacije stanovnika Bosne i Hercegovine, kazao je potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Salkić je danas prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici, Novoj Kasabi, memorijalnim centrima Veljaci u Bratuncu i Potočari kod Srebrenice.

Obilježavanje i prigodan program su najprije upriličeni u Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Zatim je upriličena posjeta fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi kod Milića gdje je 1995. godine bilo zatočeno oko 1.200 Bošnjaka, nakon čega su i ubijeni.

Program obilježavanja je nastavljen u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nedužno ubijenim upriličen je prigodan program i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju Salkić je istakao da smo danas, kada obilježavamo trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, duboko svjesni velikih i dalekosežnih odluka koje su donesene 1992. godine.

- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u našoj zemlji i izvan nje slave i obilježavaju svi oni koji istinski vole i poštuje svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. To je zakonska obaveza svih nas stanovnika i državljana Bosne i Hercegovine. Negiranje Dana nezavisnosti od strane onih koji i danas zagovaraju separatističke ideje pokazuje da mi moramo biti budni, kazao je Salkić.

Dodao je kako “tamo gdje smo mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu tu i živi Bosna i Hercegovina, što pokazuje i današnje okupljanje u Vlasenici, Milićima, Bratuncu i Srebrenici kao i širom ovog dijela naše domovine”.

- Naša ljubav prema našoj domovini pobijedit će njihovu mržnju i separatizam. Danas kada obilježavamo trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine duboko smo svjesni velikih i dalekosežnih odluka koje su donesene 1992. godine, kazao je Salkić.

Dodao je kako su zemlju odbranili od agresije, obnovili, djelimično reintegrirali, a nastavljaju je izgrađivati do ispunjenja konačnog cilja moderne, demokratske i prosperitetne zemlje jednakih prava i jednakih mogućnosti svih njenih stanovnika.

- Na tom putu nas čeka još mnogo prepreka od strane onih koji bi voljeli da ova država ne uspije, da bude podijeljena i da prestane postojati. Mi danas obilježavajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Gacku, Foči, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Kotor-Varoši, Janji, Bijeljini, Prijedoru, Bosanskoj Dubici pokazujemo da neprijatelj nije i da neće uspjeti, rekao je Salkić.

Smatra kako je za dalje korake naprijed potrebno više samopoštovanja, hrabrosti, mudrosti i odlučnosti u iznošenju novih ideja sa ciljem jačanja države, otklanjanju posljedica genocida i uklanjanju svakog oblika diskriminacije stanovnika Bosne i Hercegovine, prenosi AA.

komentari (0)