
Gotovo svi koji posjete Bosnu i Hercegovinu ne napuštaju zemlju bez da jedu ćevape i pitu. Osim pite, ćevapi, koji se jedu u poznatim sarajevskim ćevabdžinicama poput Želje, Ferhatovića, Hodžića i Mrkve, nezaobilazan su ukus za sve, domaće i strane turiste.
Kakvi su banjalučki ćevapi?
Baš kao i u Turskoj, moguće je vidjeti različite vrste ćevapa u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini. Banjalučki ćevapi, tuzlanski ćevapi, travnički ćevapi...
Osim klasičnih i najpoznatijih sarajevskih ćevapa, možda najpoznatiji ćevapi su banjalučki..
U glavnom gradu Sarajevu danas nema mnogo ćevabdžinica koji prave banjalučke ćevape, ali uvijek postoji interesovanje za njih, posebno domaćini koji poznaju ukus i razliku.
Ali koje su razlike?
Poznato je da se u pripremi sarajevskih ćevapa koriste samo dva sastojka: mljeveno goveđe meso i sol.
Poslužuju sa tako što u porciji bude pet ili deset ćevapa, a može i više, u lepini, sa isjeckanim lukom i kajmakom.
U banjalučkim ćevapima koriste se mljeveno goveđe i ovčije meso, a pored soli dodaju se biber i bijeli luk.
Poslužuju se tako što uz njih idu ljute papričice.
Iako ljudi u Sarajevu kažu da su bolji sarajevski ćevapi, u Banjaluci za svoje ćevape kažu da su bolji, potrebno je probati kako bi odlučili koji su bolji.