Schmidt: "Ne znam kakve kontramjere Dodik zamišlja, možda neće više kupovati kiselu vodu iz Njemačke"

Visoki predstavnik u BiH je dodao kako postoji mnogo razumnih glasova koji dolaze iz RS-a.

BiH 15.12.2021, 10:18 15.12.2021, 10:25
Schmidt: "Ne znam kakve kontramjere Dodik zamišlja, možda neće više kupovati kiselu vodu iz Njemačke"
© AA

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kazao je kako je uočio da neke odlučujuće tendencije idu suprotno od Djetonskog mirovnog sporazuma i da se o tome treba diskutovati.

Gostujući na Federalnoj TV, Schmidt je kazao da ukoliko se ne držimo Djetona da postoji opasnost da će neki to porešno shvatiti i da će iz toga proizaći još veće napetosti te je istakao da je njega imenovala međunarodna zajednica da brine o sačuvanju slobodne države BiH.

Schmidt je u svom gostovanju govorio i o postupcima Milorada Dodika, ističuiči da on mora voditi dijalog.

Također je kazao kako je sigurno da će Dodik dobiti i odgovarajuće napomene ili instrukcije da to uradi.

- Ja sam rekao da imam spremne u ladici određen mjere, ali želim prije svega da pokušamo naći rješenja koja se mogu pronaći i da na tome trebamo raditi, kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH je dodao kako postoji mnogo razumnih glasova koji dolaze iz RS-a.

- Svako zna da je ovaj trenutak takav i da bi rasprad države, disolucija kako neki kazu, kao rezultat imala promjene u cijelog ovoj regiji. I to bi bilo ne samo pitanje ovdašnje ekonomije, nego i drugih ekonomskih stvari koje bi se time dovele u opasnost i zbog toga mislim da o ovakvim stvarima treba razgovarti, da to treba i građanima objasniti, ne političarima, oni to znaju, pojašnjava visoki predstavnik u BiH.

Dodao je kako političari treba da znaju da se odluke donose u korist građana a ne u njihovu vlastitu korist. 

- Ako bi se takvo nešto desilo, to bi se moralo spriječiti. Kada je riječ o RS-u, diskusije koje se trenutno događaju, jedna je stvar sasvim jasna - ukoliko u dejtonskom Ustavu imate tačke poput nekih gdje se kaže, evo, to bih radije da se radi na nivou entiteta, a ne na nivou države. I sam dolazim iz jedne zemlje koja je federalna. I mi kada donosimo izmjene Ustava, donose se dogovorom i glasanjem. Te se stvari postižu konsenzusom, racionalno i uz obrazloženja. Neki predstavnici u RS-u kažu ovo i ovo je dobro, ovo mi se sviđa, ovo ne. Dakle, ja ne mogu jednostrano odlučivati, evo, neću sada to, sad ja odoh sam svojim putem, naglasio je Chmidt te upitan za komentar o Dodikovim kontramjerama Njemačkoj kazao kako ne zna kakve sankcije Dodik može zamisliti kada je riječ o Njemačkoj.

- Možda neće više htjeti kupovati kiselu vodu iz Njemačke, rekao je Schmidt.

komentari (0)