Schmidt: Nema drugog krajnjeg cilja osim suverene, teritorijalno cjelovite i nepokolebljivo stabilne BiH

Visoki predstavnik je naglasio da nema drugog krajnjeg cilja osim suverene, teritorijalno cjelovite i nepokolebljivo stabilne BiH koja je u potpunosti u stanju da izvršava svoje ustavne i zakonske obaveze za dobrobit svih svojih naroda i građana

BiH 09.11.2021, 16:40
Schmidt: Nema drugog krajnjeg cilja osim suverene, teritorijalno cjelovite i nepokolebljivo stabilne BiH
© AA

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u utorak s predstavnicima Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Foruma parlamentaraca BiH, Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost (SGV-PR) i Društva za ugrožene narode. 

- Današnji sastanak s predstavnicima civilnog društva BiH je naglasio neprocjenjiv doprinos koji ovaj ključni demokratski faktor u društvu daje da bi se unaprijedio pluralizam i raznolikost ideja o tome kako se suočiti s dramatičnim izazovima s kojima se danas suočava Bosna i Hercegovina, rekao je visoki predstavnik na sastanku.

Visoki predstavnik je naglasio da nema drugog krajnjeg cilja osim suverene, teritorijalno cjelovite i nepokolebljivo stabilne BiH koja je u potpunosti u stanju da izvršava svoje ustavne i zakonske obaveze za dobrobit svih svojih naroda i građana. Svi segmenti bosanskohercegovačkog društva - institucije, političke stranke, nevladine organizacije, građani - moraju doprinijeti tom cilju, istaknuo je.

Visoki predstavnik Schmidt izrazio je zahvalnost na današnjoj prilici da istraži mogućnosti za dijalog sa civilnim društvom u BiH i da se utvrde načini saradnje pri suočavanju s izazovima koji se moraju riješiti kako bi zemlja krenula naprijed. Sagovornici su se složili da organiziraju novi sastanak na kojem bi, između ostalog, bilo riječi i o principima za promjenu ustava koje su dogovorili VKBI, HNV, Forum parlamentaraca BiH, SGV-PR i Društvo za ugrožene narode, piše AA

komentari (0)