Schmidt se obratio Vijeću sigurnosti UN-a: BiH i međunarodna zajednica su na raskrsnici

Schmidtu je odobreno obraćanje Vijeću i predstavljanje posljednjeg izvještaja o BiH uprkos protivljenju Rusije i Kine.

BiH 11.05.2022, 17:09
Schmidt se obratio Vijeću sigurnosti UN-a: BiH i međunarodna zajednica su na raskrsnici
© AA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se u srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku što je njegovo prvo obraćanje tom tijelu u novoj funkciji. 

Kako je kazao Schmidt, obraćanje visokog predstavnika je važna praksa kako bi se UN informisale o dešavanjima u BiH.

Istaknuo je da narod BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice.

- Radi se o vrijednom i miroljubivom narodu svih etničkih pripadnosti. Oni su na dobrom putu ka EU integracijama, ali neke političke prepreke se moraju riješiti i pratiti u međuvremenu, rekao je Schmidt.

Dodao je da u BiH postoje prijetnje ustavnom poretku BiH, prvenstveno iz jednog dijela države kao i ozbiljni izazovi.

- Više od 26 godina od potpisivanja opšteg mirovnog sporazuma BiH je i dalje traumatizirana ratom. Svaka osoba koja ga je preživjela je na neki način i dalje ranjena. To kolektivno sjećanje baca sjenku na mlađe generacije koji zbog stalne nestabilnosti, nažalost, napuštaju zemlju u rekordnim brojevima, rekao je Schmidt.

Istakao je da se promjene ustavnog poretka u BiH ne mogu donositi jednostrano, nego samo parlamentarnim i zajedničkim odlukama, piše AA. 

Podvukao je da najavljeni koraci vlasti manjeg bh. entiteta Republike Srpke podrivaju suverenitet BiH i da je on kao visoki predstavnik posvećen očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države.

- Međunarodna zajednica je opredjeljenja za očuvanje prava svih konstitutivnih naroda i ostalih kako bi svi mogli izražavati svoj identitet bez podrivanja drugih, rekao je Schmidt.

Na kraju govora je poručio da su BiH i međunarodna zajednica na raskrsnici.

- Šta će se dalje dešavati i kako će međunarodna zajednica reagovati će uticati na Zapadni Balkan. Ostajemo posvećeni BiH, želimo biti odlučni ali cijenimo dijalog i otvorenost. Nadam se da politički lideri BiH će u tome pronaći vrijednost i da građani neće više morati brinuti oko novog sukoba. To će međunarodnoj zajednici dati priliku da smanji svoj praktični angažman u BiH. Sve dok nije tako, iz svog iskustva znam, da dejtonske institucije i organizacije u BiH moraju ostati tamo kako bi pomogli BiH da ostvari svoj razvoj, rekao je Schmidt.

Schmidtu je odobreno obraćanje Vijeću i predstavljanje posljednjeg izvještaja o BiH uprkos protivljenju Rusije i Kine.

Rusija je imala prigovor na Schmidtovo obraćanje u Vijeću sigurnosti, ističući kako Christiana Schmidta ne smatraju legitimnim visokim predstavnikom.

komentari (0)