Sentop na zajedničkom iftaru u Travniku: Turkiye sa svim mogućnostima uz BiH

Želimo da mir i stabilnost vladaju u ovoj regiji, pogotovo u Bosni i Hercegovini, te u cijelom svijetu, poručio je predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop

BiH 26.04.2022, 22:47 26.04.2022, 23:26
Sentop na zajedničkom iftaru u Travniku: Turkiye sa svim mogućnostima uz BiH
© AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop poručio je večeras na zajedničkom iftaru u Travniku da je njegova zemlja sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovini i da će tako biti i ubuduće. 

Zajedničkom iftaru u Centru za kulturu Općine Travnik prisustvovao je Sentop s delegacijom turskih parlamentaraca, ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, predstavnici turskih institucija i više stotina Travničana.

Sentop je izrazio zadovoljstvo što se večeras našao za iftarskom sofrom zajedno sa Travničanima, u Bosni i Hercegovini.

Prenio je selame građana Turkiye i predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana, poručivši da “njihova srca kucaju zajedno sa vama“.

Govoreći o blagoslovljenom mjesecu ramazanu Sentop je rekao da duhovna strana čovjeka ima potrebu za redovnim održavanjem, kao što to imaju i stvari koje koristimo.

- Imamo dnevne namaze koji nas obnavljaju dnevno, džumu-namaz, sedmično, ramazan godišnje i hadž jednom u životu. Kod nas se ramazan naziva sultanom svim ostalim mjesecima i u njemu čistimo svoje tijelo i svoju dušu, rekao je Sentop.

Podsjetio je da su na ovim prostorima doživljeni brojni bolni trenuci i da je bilo mnogo patnje.

- Turkiye je i danas sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovinu, i tako će biti i dalje. Želimo da mir i stabilnost vladaju u ovoj regiji, pogotovo u Bosni i Hercegovini, te u cijelom svijetu. I to nije samo na riječima, mi u tom cilju stalno radimo. Naš predsjednik održava pozitivne dijaloge sa svim čelnicima država u regionu. Mi smo zagovarači mira ne samo na Balkanu, nego u svijetu. Turkiye ima toliko potencijala i da posreduje u dijalogu između Rusije i Ukrajine. Naši razgovori s njima se svode na to da im direktno kažemo šta smatramo ispravnim, a šta ne. Ulažemo trud da se zaustavi rat u Ukrajini, ali se zalažemo da mir vlada svugdje u svijetu i u ovoj regiji. Svi prate s pažnjom ove aktivnosti Turkiye, i neki političari koji nisu ranije dolazili u Turkiye, sada su redovni u našoj zemlji. Danas je Turkiye posjetio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, naglasio je Sentop.

Napomenuo je da “nema sumnje da trebate imati i snagu koja će podržati politiku koju vodite, a Turkiye ima i diplomatsku i svaku drugu snagu“.

- Vjerujemo da u ratu nema pobjednika. Vidite da je Ukrajina porušena, da ljudi umiru, ekonomija je u padu, a posrijedi je humanitarna i izbjeglička kriza. Rat u Ukrajini ima utjecaj na cijeli svijet, ekonomske posljedice će se osjetiti kratkoročno, ali i dugoročno. I Rusija nije ostala netaknuta, tako da niko nije pobjednik. Cijeli svijet je oštećen na neki način, i rat nikome neće donijeti dobro, rekao je Sentop i dodao: “Mišljenja sam da je ovaj rat velika pouka za cijeli svijet, da niko ne živi u imaginarnom svijetu. Rat nije nešto lako, jer štetu trpi i napadnuti i onaj koji napada. Rješenje svakog problema na politički, na diplomatski način je moguće.“

Podsjetio je na izjave predsjednika Erdogana da je svijet veći od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i da je pravedniji svijet moguć.

Sentop je podsjetio na historijske i kulturne veze Turkiye i Bosne i Hercegovine, zbog čega “smo uvijek uz vas i veoma je važno da se posjećujemo, 85 miliona građana Turkiye je s vama, naša srca kucaju zajedno“.

Nakon dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, Sentop će otputovati u posjetu Sjevernoj Makedoniji.

komentari (0)