Serdar Çam: Nemoguće je zaboraviti genocid

BiH 11.07.2021, 16:18 12.07.2021, 10:02
Serdar Çam: Nemoguće je zaboraviti genocid
© Balkan News

Povodom obilježavanja 26. Godišnjice genocida u Srebrenici, razgovarali smo sa zamjenikom ministra kulture i turizma Republike Turske, Serdarom Çamom.

Serdar Çam je prije nekoliko dana stigao u Bosnu i Hercegovinu, te je u sklopu svoje posjete došao i na obilježavanje godišnjice.

Prema riječima Serdara Çama, 11. juli je jedan tužan, značajan dan, te da je zajedno sa delegacijom iz parlamenta Republike Turske došao u Srebrenicu. Pored delegacije, pridružio im se i ambasador Republike Turske u BiH, Sadik Babur Girgin.

U razgovoru za Balkan News prenio je selame ali i poruku turskog naroda, i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je također u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida govorio na komemoraciji, pored ostalih svjetskih zvaničnika.

- Maloprije je klanjana džennaza. Obavljen je ukop, i prenesena je poruka cijelom čovječanstvu. Nadamo se da će čovječanstvo izvući pouku iz ovog bolnog događaja i da se u budućnosti neće nikad dogoditi ovakvo divljaštvo i genocid, rekao je Çam za Balkan News.

Istakao je da je ovo bolan i težak dan i da uprkos tome što je prošlo više od 26 godina bol mnogih porodica je još uvijek svježa.

- Nemoguće je zaboraviti. Mi imamo misiju da ove događaje prenesemo budućim generacijama kao lekciju, kazao je Çam.

Dodao je i kako je predsjednik Erdogan uvijek bio uz bošnjački narod, te da je u mnogim problemima pokušao da nađe lijek, rješenje uz mnoga udruženja koja su osnovana. Trudio se da bude podrška i u materijalnom, ali i u onom nematerijalnom, duhovnom smislu.

- Uvijek se trudio da zavije rane braće i sestara koji ovdje žive, nije ih ostavio same. I neće ih napustiti naš uvaženi predsjednik, zaključio je Serdar Çam zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske.

komentari (0)