Serdar Cam: "Ova zgrada i ova Islamska zajednica simbol su malog, ali značajnog kolektiva muslimana u Evropi"

Cam je ,također, kazao da se politikom trebaju baviti političari, a diplomatijom diplomate te je dodao da je novoizgrađeni objekt na Kovačima dobro mjesto da se uputi i molitva Bogu da olakša izazove i da uspjeh političarima BiH i Turkiye.

BiH 28.05.2022, 13:35 03.06.2022, 16:20
Serdar Cam: "Ova zgrada i ova Islamska zajednica simbol su malog, ali značajnog kolektiva muslimana u Evropi"
© AA

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turkiye Serdar Cam izjavio je da novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini predstavlja simbol malog, ali značajnog kolektiva koji predstavlja muslimane u Evropi. 

Cam je u obraćanju na svečanom otvaranju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izrazio zadovoljstvo zbog prisustva tako važnom činu na Kovačima te je odao počast bosanskohercegovačkim šehidima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.

- Ova zgrada i ova Islamska zajednica simbol su malog, ali značajnog kolektiva, zajednice muslimana u Evropi. Mi kao Republika Turkiye želimo da ovdje živite u miru, reći i blagostanju kao predstavnici zajednice muslimana. Ne smijemo zaboraviti da ova država, ova zajednica, u čijim gradovima i mahalama možete sresti ljude svih konfesija, vjera i kultura, treba da svijetu pošalje poruku mira i suživota koju ona ovdje baštini, rekao je Cam.

On je dalje kazao da u periodu sve jačih radikalnih struja, ratova i terorizma u svijetu iz novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH treba poslati i poruku da je to zgrada i zajednica koja kazuje priču o tome kako niti jedna vjerska, etnička zajednica ne može biti uništena bombama, silnim napadima i agresijama, već da takve zajednice opstaju i postaju sve snažnijim.

- Smatram da u vremenima kada svjedočimo najvećem prisustvu nepravdi u svijetu, terorizma i nasilja, Bosna i Hercegovina i Balkan treba da pošalju poruku neophodnosti suživota, tolerancije i mira, rekao je Cam.

Ukazujući na brojne krize s kojima je svijet suočen, uključujući pandemiju i rat između Rusije i Ukrajine, Cam je kazao da se Republika Turkiye sa svim institucijama pokušava što je više moguće brinuti i skrbiti o problemima muslimana diljem svijeta.

- Naša Uprava za vjerske poslove i ovdje u Bosni i Hercegovini vrši značajne aktivnosti. Značajno je da imamo autoritet koji će se brinuti da u džamijama nemamo neke ljude koji upućuju na pogrešne ideje i činjenje zla, već da se s tih mjesta šalju samo poruke dobra. Nikada ne treba dozvoliti da vjera bude izgovor za vršenje nepravde i uzurpaciju prava drugih. Mi kao muslimani ćemo se uvijek boriti za uspostavljanje mira, suživota i blagostanja, rekao je Cam.

On je također kazao da se politikom trebaju baviti političari, a diplomatijom diplomate te je dodao da je novoizgrađeni objekt na Kovačima dobro mjesto da se uputi i molitva Bogu da olakša izazove i da uspjeh političarima BiH i Turkiye, piše AA. 

komentari (0)