SFF: Michelu Francu uručeno Počasno Srce Sarajeva

BiH 18.08.2021, 09:48
SFF: Michelu Francu uručeno Počasno Srce Sarajeva
© AA

Michelu Francu, meksičkom reditelju, scenaristi i producentu, sinoć je uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu, javlja AA.

Franco nije bio na prošlogodišnjem festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva mu je uručeno sinoć u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegovog filma "Novi poredak".

Film je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio "Srebrnog lava" - Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air.

"Počasno Srce Sarajeva" Francu je uručeno kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku festivalu.

"Novi poredak" je drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, "Novi poredak" bez daha, prati slom jednog i uspon drugog režima.

Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film "Daniel i Ana" koji je premijeru imao u sekciji Directors' Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.

Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film. Njegov film "Las hijas de Abril" (Avrilina kćerka), prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije "Un Certain Regard" na Filmskom festivalu u Cannesu.

27. Sarajevo Film Festival se održava od 13. do 20. augusta 2021.

komentari (0)