SIPA izuzima dokumentaciju Vlade RS, NSRS i više političkih partija

- Ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

BiH 22.12.2021, 13:02 22.12.2021, 13:26
SIPA izuzima dokumentaciju Vlade RS, NSRS i više političkih partija
© AA

U okviru istrage Tužilaštva BiH o "napadu na ustavni poredak" izvršeno je izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS i više političkih stranaka. 

- Tužiteljstvo BiH je u skladu sa zakonom, prema sudu uputilo zahtjev, te je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS, NSRS i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužiteljstvo BiH. Dakle, ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Jedna od političkih stranaka je Srpska nardna stranka SNS, jedna od vladajućih partnera entitetske vlasti. 

Snage sigurnosti izvršile su izuzimanje dokumentacije predsjednika stranke Darka Banjca, javila je Srpskainfo. Banjac je na svom Twiter nalogu napisao: „SIPA je bila. Idemo dalje. Neka svako radi svoj posao.  Republika Srpska nema straha.”

SIPA je tražila i dokumente o kontroverznoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u sjedištu Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Banjoj Luci.

U okviru istrage, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi entiteta Republika Srpska, pozvan je u Tužilaštvo BiH. Očekuje se da će Lukač svjedočiti 28. decembra.

U okviru istrage koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo protiv vanredne sjednice NSRS-a o prijenosu državnih ovlaštenja na entitet RS, šefovi opozicionih partija Mirko Šarović (SDS), Goran Selak (SPS) i Nenad Nešić (DNS) su, kako se ističe, do sada su svedočili.

Na vanrednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja se održala  10. decembra donesena je odluka kojom se poziva vlada entiteta Republika Srpska da se povuče iz strateški važnih državnih institucija, uključujući Oružane snage Bosne i Hercegovine, te da stvori paralelne institucije. Nakon odluke, najavljeno je da će Vlada srpskog entiteta u roku od šest mjeseci izvršiti pravne pripreme za prenos državnih ovlašćenja na entitet.

Ovaj korak, koji opozicija bosanskih Srba nije podržala, izazvao je kritike i prijetnje sankcijama međunarodne zajednice, jer je neustavan i korak ka odvajanju od Bosne i Hercegovine.

komentari (0)