Smanjen broj objava kojima se negira genocid: Sa 70 broj spao na četiri

Kako se približavao dan stupanja na snagu dopuna Krivičnog zakona tako se broj objava na Twitteru smanjivao...

BiH 04.08.2021, 09:51 04.08.2021, 12:13
Smanjen broj objava kojima se negira genocid: Sa 70 broj spao na četiri
© AA

Kada je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini donio odluke i dopune Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina, BIRN BiH zabilježila je više od 70 objava na Twitter nalozima kojima se negira genocid. Taj broj se, već kada su dopune Krivičnog zakona stupile na snagu, smanjivao pa je do 1. augusta zabilježeno četiri objave.

Novinari BIRN-a su u svom istraživanju provedenog od 23.jula do 1.augusta zabilježili i to da je samo dan nakon Inzkove objave dopuna zakona, broj objava na Twitteru, kojima se negira genocid, bio u pola manji nego prethodnog dana. Tako je broj objava 24. jula bio 36. Dan nakon toga, 25. jula, Twitter postovi kojima se negira genocid smanjio se na 29, prenosi Detektor.ba.

Kako se približavao dan stupanja na snagu dopuna Krivičnog zakona tako se broj objava na Twitteru smanjivao. Pa je tako 26. jula zabilježeno 19 objava dok je 27. jula objavljeno 23 tweeta  kojima se negira genocid.

Na dan stupanja na snagu dopuna Krivičnog zakona  a kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, BIRN je zabilježio 19 tweet postova koji su sadržavali negiranje genocida  u Srebrenici. Dan poslije stupanja na snagu, 29. jula, na Twitteru objavljeno je 11 postovaa 30. jula dva posta.  Već 1. augusta objavljeno četiri tweeta kojima se negira genocid

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, 23. jula je nametnuo dopune Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Dopune zakona predvidjele su i kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za one koji javno odobre, pokrenu, grubo umanje ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravsnažnom presudom.

komentari (0)