Srebrenički imami dijele iftare majkama Srebrenice: One su naše majke i nane, pažnja prema njima nikada ne smije prestati

Kada se čitav svijet, pa tako i bh.grad Srebrenica nalazio u lockdown-u, efendija Peštalić i efendija Hrustanović odlučili su da dijele iftare na kućne adrese.

BiH 05.05.2021, 09:27 06.05.2021, 15:42
Srebrenički imami dijele iftare majkama Srebrenice: One su naše majke i nane, pažnja prema njima nikada ne smije prestati
© Facebook

Već drugi ramazan kako srebrenički imami na vrata majki Srebrenice, starih i iznemogli sugrađana donose svježe napraljevene iftare. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica  Damir ef. Peštalić i imam Čaršijske džamije Ahmed ef. Hrustanović, svojim dobrim djelima uz pomoć onih koji u njihovom osmišljenom projektu učestvuju, vraćaju osmijehe na lica i nadu da niko nije sam.

Akciju podjele iftara, kako priča efendija Peštalić, počeli su prošle godine. Kada se čitav svijet, pa tako i bh.grad Srebrenica nalazio u lockdown-u, efendija Peštalić i efendija Hrustanović odlučili su da dijele iftare na kućne adrese.

- Mi smo ovu ideju iftara za naše majke u Srebrenici koje žive same i za naše ljude su sami a koji sebi teško mogu priuštiti i napraviti iftar, došli prošle godine kada smo bili u tom lockdownu i kada nas je kao i cijeli svijet zadesila pandemija Koronavirusa. Išli smo u ramazan gdje nismo mogli nikakve aktivnosti vršiti. Onda smo drugi imam Čarsijske džamije Ahmed ef. Hrustanović i ja došli na ideju da organiziramo dijeljenje iftara na kućne adrese, pojasnio je ef. Peštalić.

Nakon što su o ideji razgovarali i odlučili poduzeti prve korake, dvojica srebreničkih efendija ideju su podijelili na društvenim mrežama.

- Tu ideju smo podijelili na društvenim meržama da vidimo kakav će biti odziv naših ljudi. Oni su to od srca prihvatili i mi smo uspjeli da prošle godine, kroz cijeli mjesec ramazan,  podijelimo oko 900 iftara, dodao je ef. Peštalić.

Bila je to, prema njegovim riječima, jedna predivna akcija koja je imala pozitivan odjek. Toliko pozitivan da su odlučili istu akciju ponoviti i ove godine.

- Ove godine su malo blaže mjere pa se možemo organizirati u nekim ograničenim grupama u džamiji, ali i klanjati teravije.  Ali, ipak, nema zajednickih iftara i nema zajedničkih druženja. Pa smo htjeli ponovo tu akciju da pokrenemo i shvatili smo da ćemo nju zadržati kao neku tradiciju, jer bez obzira kad se, ako Bog da, sutra poboljša stanje i kada se, ako Bog da, budu mogli praviti zajednički iftari, uvijek imate majke, ljude kojima je teško doći a koji su stari i iznemogli, priča ef. Peštalić.

Odlazak na kućnu adresu, priča efendija Peštalić za Balkan News, nije samo odnijeti iftar. To je mnogo više.

- Nije to neka velika socijalna pomoć, više ona moralne prirode i ima svoj značaj  u tome i toj posjeti, otvaranju vrata, pitanja kako ste, jeste li doro, i onda date iftar, kazao je efendija i dodao kako su se u njihovu akciju uključili mnogi širom Bosne i Hercegovine ali i dijaspore.

U vrijeme iftara, sjeti se svako svakoga, pojašnjava efendija Peštalić, i to je  ono što ovu priču čini još ljepšom.

- Akcija će, hvala Bogu, i ove godine će biti jako uspješna. Mi i ove godine i svaki dan podijelimo i preko 30 iftara. Ove godine  bit će otprilike oko 1.000 iftara i drago mi je da dosta naših džemata u Srebrenici preuzelo našu ideju. Ima u 23 naša džemata koji rade na sličan način. Dakle, ljudi rade preko žena koji žive u tim selima, govori efendija Peštalić , koji se zahvalio  svima koji su u projektu učestovali u projektu i koji svojim učešćem, i time što im je stalo do Srebrenice, daju posebnu motivaciju i moral.

Kroz svoju akciju Medžlis Islamske zajednice Srebrenica i srebrenički  glavni imam Medžlisa IZ Srebrenice Damir efendija Peštalić i imam Čaršijske džamije Ahmed efendija Hrustanović, obišli su i majke Srebrenice i uručili iftare.

- One su naše majke i bit će tako dok su god one žive i dok god smo mi živi. I mi, naravno, svoju djecu učimo da su to naše majke, njihove druge nane i da ta emocija i pažnja prema njima nikada ne smije prestati. Pa i kada presele na bolji svijet, kao oni koji ostaju živi dužni smo da ih se sjećamo učenjem fatiha i dovama uzviđenom Allahu dž.š..., završava Damir efendija Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Elmina Muhić/Balkan News 

komentari (0)