Stranke iz RS-a potpisale plan djelovanja entitetskih organa i predstavnika u institucijama BiH o zaštiti imovine

Predsjednik RS-a je rekao i da je usaglašeno da političke stranke neće učestvovati u raspravi o imovini u Parlamentarnoj skupštini BiH

BiH 24.04.2023, 16:39
Stranke iz RS-a potpisale plan djelovanja entitetskih organa i predstavnika u institucijama BiH o zaštiti imovine
© AA

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske potpisali su danas u Banjoj Luci plan o djelovanja entitetskih organa i predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine o zaštiti imovine. 

Milorad Dodik, predsjednik RS-a izjavio je da plan aktivnosti sadrži 21 zaključak i održava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i jednako favorizuje prava RS-a dobivena ovim sporazumom.

Prema riječima Dodika u srijedu, 26. aprila, trebalo bi da bude održana sjednica Narodne skupštine RS kako bi sudija iz reda srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH bio pozvan da podnese ostavku, odnosno da ne učestvuje u radu ovog suda. Dodao je da Srbi neće biti u ovoj instituciji i da će na taj način delegitimisati Ustavni sud BiH.

Sastanak predstavnika stranaka o ovoj temi održan je u petak kada je usaglašena radna verzija dokumenta, piše AA. 

Predsjednik RS-a je rekao i da je usaglašeno da političke stranke neće učestvovati u raspravi o imovini u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici RS-a u institucijama BiH, kao i stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je rekao da će potpisnici donositi važne odluke, a da su se "oni koji su se odlučili da budu mimo nas odlučili da budu izdajnici RS-a".

komentari (0)