Sud BiH: Određen pritvor Debevcu i Mehmedagiću

Pritvor može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 18. januara sljedeće godine ili do nove odluke Suda

BiH 21.12.2023, 16:06
Sud BiH: Određen pritvor Debevcu i Mehmedagiću
© AA

Sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak donio rješenje u predmetu Ranko Debevec i drugi kojim je osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, nakon lišenja slobode, određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana. 

Iz Suda BiH saopšteno je da pritvor može trajati do 18. januara sljedeće godine ili do nove odluke Suda, a određen je "zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH".

"Osumnjičeni se terete za počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZBiH i krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 2. KZBiH, u vezi sa članom 29. i 53. KZBiH", saopšteno je iz Suda BiH, piše AA. 

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić izjavio je ranije da se Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, terete da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH koji su radili na istragama u određenim predmetima Tužilaštva i Suda BiH.

Debevca je u srijedu Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) suspendovalo do okončanja istrage nakon što je uhapšen u akciji SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH.

U odluci VSTV-a se navodi da Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH imenovanog do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti.

VSTV BiH izabralo je u četvrtak sutkinju Minku Kreho, predsjednicu Krivičnog odjeljenja Suda BiH, za vršiteljicu dužnosti predsjednika Suda BiH.

komentari (0)