Susret Izetbegović - Gafarova: Odnosi BiH i Azerbejdžana dobri i prijateljski

BiH 09.06.2021, 13:54
Susret Izetbegović - Gafarova: Odnosi BiH i Azerbejdžana dobri i prijateljski
© AA

Odnosi Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana su dobri i prijateljski, što potvrđuje niz potpisanih bilateralnih sporazuma i sporazuma o sestrinstvu gradova iz dvije države, konstatovano je danas tokom sastanka u Bakuu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i predsjednice Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibe Gafarove. 

Izetbegović boravi u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu, a kako je saopšteno iz njegovog kabineta Gafarova je izrazila zahvalnost njemu i Bosni i Hercegovini na podršci Azerbejdžanu tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, te je istaknula da su pomirenje i angažman na realizaciji infrastrukturnih projekata na oslobođenoj teritoriji prioritet te države, javlja AA. 

Razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje kroz potpisivanje novih bilateralnih sporazuma i inteziviranje komunikacije između predstavnika institucija BiH i Azerbejdžana.

- Naglašeno je da geografski položaj dvije države pogoduje unapređenju ekonomske saradnje, te je razgovarano o realizaciji konkretnih projekata u oblastima metalske, građevinske i namjenske industrije, energetike, te o uspostavljanju direktne avionske linije između Sarajeva i Bakua, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o uspostavljanju diplomatskih predstavništava u BiH, odnosno u Azerbejdžanu, a na osnovu nedavno donesenih odluka nadležnih institucija dvije države.

Izetbegović je čestitao domaćinima na reintegraciji svog teritorija, te je pozvao predsjednicu Gafarovu i delegaciju Nacionalne skupštine Azerbejdžana u posjetu BiH.

komentari (0)