Sutra obilježavanje "Dobrovoljačke": Delegacija iz RS-a najavila svoj dolazak

Prema pisanju RTRS-a, godišnjica Dobrovoljačke bit će obilježena u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

BiH 02.05.2023, 11:54 06.05.2023, 11:44
Sutra obilježavanje "Dobrovoljačke": Delegacija iz RS-a najavila svoj dolazak
© AA

U Sarajevu će sutra u jutarnjim satima biti obilježena 31. godišnjica dešavanja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, današnjoj Hamdije Kreševljakovića.

Prema pisanju RTRS-a, godišnjica Dobrovoljačke bit će obilježena u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Pretpostavlja se da će, kao i ranijih godina, u bivšu Dobrovoljačku na obilježavanje doći delegacije iz RS-a. U isto vrijeme, očekuje se dolazak "Zelenih beretki" i pripadnika Armije Republike BiH za koje je upravo 03. maj jedan od presudnih datuma za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

- Slučaj ”Dobrovoljačka“ -

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 03. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je zarobljen od JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju "Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila ”legitimna vojna meta“.

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine 27. aprila 2022. godine podiglo je optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

komentari (0)