Sve spremno za 456. skokove sa Starog mosta: Broj skakača poznat u nedjelju

BiH 28.07.2022, 11:59
Sve spremno za 456. skokove sa Starog mosta: Broj skakača poznat u nedjelju
© AA

Sve je spremno za tradicionalne 456. visinske skokove sa Starog mosta. I ove godine manifestacija će trajati dva dana, a centralni događaj započet će u nedjelju 31. jula od 16 sati.

Početak manifestacije označit će defile mladih skakača uz bubnjeve u subotu u jutarnjim satima, a istog dana planirana je “Šlaufijada“ (utrka posada na šlaufima niz Neretvu), skokovi juniora sa skakaonice Duradžik, kao i tradicionalni turnir u tavli. Za kraj, organizator je planirao zabavu na platou ispod mosta uz bakljadu, na kojoj će se u nedjelju u večernjim satima dodijeliti priznanja pobjednicima.

“O broju skakača koji će nastupiti na ovogodišnjim skokovima moći ćemo govoriti u nedjelju oko 13 sati. Želimo izaći u susret svima koji dolaze, i naravno za nas je najvažnije da sve prođe bez povreda i drugih problema. Hvala Policijskoj upravi Mostar, kao i Hitnoj pomoći Doma zdravlja koji su sa nama godinama, brinući o sigurnosti skakača i posjetilaca manifestacije“, rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik Kluba skakača u vodu “Mostari“, Saša Oručević, piše AA.

Skakače će ove godine ocjenjivati žiri u sastavu: Alica Jakirović (predsjednik), Samir Zukanović – Lilo, Haris Škoro, Haris Šiširak i Branko Bogičević. Koordinatori na mostu će biti Vedran Ugljen i Đani Jakirović, koji je ujedno autor skulpture koja će se uručiti pobjednicima.

“Upravni odbor Kluba skačača u sastav žirija birao je po dvojicu bivših skakača na glavu i na noge, te jednog koji je skakao i na noge i na glavu. Jasno je, ocjenjivat ćemo prilaz skakaonici, let, upad u vodu i štrap“, najavio je predsjednik Alica Jakirović.

Dan prije centralne manifestacije (subota) će, kako rekosmo, započeti defileom mladih skakača (u 10 sati), za 13 sati planirana je “Šlaufijada“ čiji je start kod mosta Bunor, a cilj kod Starog mosta, te u 16 sati takmičenje juniora na skakaonici Duradžik.

“Za Šlaufijadu imamo prijavljeno osam posada, a za skokove juniora pet skakača na glavu i jedanaest na noge. Prijavio se i skakač starosti osam godina, kao i oni stariji koji će skakati sa visine od 15 metara. Sve ćemo uklapati sa uzrastima. Cilj skokova je da sačuvamo tradiciju u Mostaru“, izjavio je koordinator za nastupe juniora Ermin Zukanović.

Skokove su ove godine podržali renomirani brendovi uz tradicionalne pokrovitelje Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grad Mostar.

“Imamo sve više sponzora i mogu kazati da smo zaista ponosni na tu činjenicu. Osim Vlade Kantona i Grada Mostara, istakla bih generalne sponzore BH Telecom i BH Poštu, kao i Holdinu koja je novi sponzor Skokova. O sigurnosti skakača će brinuti Sarajevo osiguranje, a tu su i Mikrokreditna organizacija Lider, Securitas, Admiral, Fortuna Tours, Hercegovina promet Oil, Turistička zajednica HNK-a i Laks“, kazala je Adela Gosto iz Organizacionog odbora Skokova.

U ime BH Pošte organizatoru Skokova zahvalio je Vedad Rahimić.

“Tu smo da podržimo svaku društvenu aktivnost koja je od značaja za Mostar i Bosni i Hercegovinu. Zahvalni smo na prilici koja nam je ukazana i nadamo se da ćemo biti podrška Klubu skakača i narednih godina“, najavio je Rahimić.

Zadovoljstvo ne krije ni Adil Šuta – direktor Mostarske direkcije BH Telecoma.

“Nastavljamo dobre priče. Skokovi su svjetski brend, a brend je i BH Telecom, tako da je to ustvari prirodna saradnja. Klubu skakača od srca želim da očuva tradiciju skakanja u našem gradu“, rekao je Šuta.

Titulu pobjednika ove godine branit će Dragan Milnović (skokovi na glavu) i Emel Tiro (skokovi na noge).

komentari (0)