Tajani i Schallenberg sa Konakovićem: Italija i Austrija žele pomoći BiH na evropskom putu

Tajani je rekao da Italija želi ojačati saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, organizovati razmjenu iskustava

BiH 10.03.2023, 14:35
Tajani i Schallenberg sa Konakovićem: Italija i Austrija žele pomoći BiH na evropskom putu

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani i ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg istakli su podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, javlja Anadolija.

Oni su se u Sarajevu sastali sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Tajani je rekao da Italija želi ojačati saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, organizovati razmjenu iskustava, kako bi pomogli Bosni i Hercegovini u procesima koje traži Evropska unija.

Istakao je da im je Zapadni Balkan prioritet, da žele da budu prisutniji, kao i da je predložio održavanje biznis foruma.

- Spremni smo i da jače sarađujemo i u borbi protiv ilegalnih migracija. To je problem svih nas, rekao je Tajani i dodao da svi zajedno treba da rade u borbi protiv trgovine ljudima:

- Naše prisustvo je važna poruka Bosni i Hercegovini. I Italija i Austrija su tu da vas podrže, ovo je politička poruka, mi smo vam prijatelji, prijatelji vaše zemlje, hoćemo da radimo više vama, poručeno je.

Alexander Schallenberg rekao je da su Italija i Austrija u proteklim decenijama pokazale da su posvećene ovoj regiji emocionalno, ekonomski, politički, te vojno kroz misiju Althea.

Govoreći o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine naglasio je da je potrebno iskoristiti priliku pruženu kroz dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

- Austrija je ovdje jedna od najvećih ulagača i tako će ostati. Mi smo jedna od zemalja koja koristi vaš odliv pameti, ali nismo sretni zbog toga, rekao je on.

Istakao je da previše mladih gubi nadu i odlazi iz Bosne i Hercegovine, kao i da je previše vremena izgubljeno.

Napomenuo je 14. prioriteta Evropske komisije, navodeći da žele da pomognu, ali da im domaće vlasti moraju dati nešto sa čim mogu da rade.

Dodao je da se nada da će izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u oktobru biti pozitivan.

komentari (0)