Tri bh. univerziteta ostvarila saradnju sa Univerzitetu u Istanbulu

Riječ je o uglednom univerzitetu sa 17 fakulteta, 12 instituta i 4.500 zaposlena profesora, 8.000 stranih studenata, među kojima su 37 iz Bosne i Hercegovine

BiH 18.11.2021, 09:52
Tri bh. univerziteta ostvarila saradnju sa Univerzitetu u Istanbulu
© MOTK.GOV.BA

Delegaciju kantonalnih ministarstava obrazovanja i nauke predvođeni ministrima primio je jučer u Istanbulu Haluk Alkan, zamjenik rektora Univerziteta  u Istanbulu.

Univerzitet u Istanbulu ima oko 70 hiljada redovnih i 300 hiljada vanrednih studenata. Riječ je o uglednom univerzitetu sa 17 fakulteta, 12 instituta i 4.500 zaposlena profesora, 8.000 stranih studenata, među kojima su 37 iz Bosne i Hercegovine.

/montk.gov.ba

Tri univerziteta u Bosni i Hercegovini su ostvarila uspješnu saradnju sa Univerzitetom u Istanbulu, a zaključak sa jučerašnjeg skupa, jeste da se saradnja proširi i unaprijedi sa drugim univezitetima u našoj zemlji, naročito na polju razmjene studenata i nastavnika i sudjelovanje u različitim programima koje nudi Univerzitet u Istanbulu. Osim toga, ponuđena je razmjena iskustava o funkcioniranju učenja na daljinu, ali i iskazana spremnost sudjelovanja profesora sa ovog univerziteta na međunarodnoj naučnoj konferenciji posvećenoj genocidu u Srebrenici, koja će se naredne godine organizirati u Tuzli.

Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona se zahvalio prof. Alkanu na iskazanoj spremnosti Univerziteta u Istanbulu za saradnju, naročito u oblasti digitalne tehnologije i naučno-istraživačkog rada. Važan segment međusobne saradnje jeste i edukacija univerzitetskih profesora u domenu nauke i tehnologije, jedan je od zaključaka jučerašnjeg sastanka. U narednom periodu sagledat će se mogućnost za konkretizaciju programa saradnje posredstvom Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

/montk.gov.ba

Sastanku su prisustvovali Faruk Berat, ataše za obrazovanje Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu, navodi se na stranici Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona.

komentari (0)