Troškovi zdravstva u BiH porasli na 3,1 milijardu KM

Javno zdravstvo u BiH se finansira uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok je udio budžetskih sredstava u javnom zdravstvu veoma nizak...

BiH 01.07.2021, 09:37 01.07.2021, 11:30
Troškovi zdravstva u BiH porasli na 3,1 milijardu KM
© AA/Ilustracija

U Bosni i Hercegovini potrošnja za zdravstvo kontinuirano raste, čemu svjedoči podatak da su ukupni godišnji izdaci porasli na 3,1 milijardu KM.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine predstavila je podatke Nacionalnih zdravstvenih računa (NHA) za 2019. godinu, nastalih agregiranjem podatka entitetskih zavoda za statistiku Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta. 

Ukupni izdaci u zdravstvu u BiH u 2019. godini su iznosili tri milijarde 194 miliona KM, od čega su 70 posto bili javni, a 30 posto privatni izdaci.

Javno zdravstvo u BiH se finansira uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok je udio budžetskih sredstava u javnom zdravstvu veoma nizak (općinskih, kantonalnih, entitetskih, te državnog budžeta).

Gotovo sva privatna potrošnja (99 posto) otpada na direktne izdatke domaćinstva, odnosno plaćanje "iz džepa", dok samo mali dio privatne potrošnje ide na dobrovoljno plaćanje zdravstvene zaštite, javlja AA. 

Iz Agencije za statistiku BiH podsjećaju da je u 2015. godini, ukupna potrošnja u zdravstvu je iznosila 2,6 milijardi KM, što je za oko 524 miliona manje nego u 2019. godini.

Bolnice su najveći pružaoci usluga zdravstvene zaštite u BiH i imaju oko 36 posto udjela u ukupnoj potrošnji u zdravstvu. Drugi najveći pružalac zdravstvene zaštite su ambulante, sa oko 29 posto udjela u ukupnoj potrošnji u zdravstvu. Udio maloprodaje i drugih pružaoca medicinske robe je također veliki i iznosi oko 28 posto ukupne potrošnje u zdravstvu.

komentari (0)