Tužilaštvo BiH će pratiti objave i javno iznošenje stavova u kojima se negira genocid

- Prikupljanje materijala vršit će se u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužiteljstva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH...

BiH 23.07.2021, 12:05 23.07.2021, 12:13
Tužilaštvo BiH će pratiti objave i javno iznošenje stavova u kojima se negira genocid
© AA

Odlukom Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, o dopunama Kaznenog zakona BiH a kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u okviru kojeg će se pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH. 

- Nakon što je Visoki predstavnik u BiH, nj.e. Valentin Inzko, donio dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genodida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona. Prikupljanje materijala vršit će se u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužiteljstva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH. 

komentari (0)