Turkiye će pomagati poljoprivredu i turizam u BiH

BiH 17.03.2022, 19:04
Turkiye će pomagati poljoprivredu i turizam u BiH
© AA

Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini, tokom posjeta Unsko-sanskom kantonu danas se sastao sa Mustafom Ružnićem, premijerom USK-a.

Istaknuta je dobra dosadašnja saradnja, a planirana je i buduća u oblasti poljoprivrede. Predloženo je konkretnije uvezivanje bosanskih i turskih gradova koji se više bave poljoprivredom radi razmjene iskustva i realizacije zajedničkih projekata.

- Svakako podržavamo ulaganje u poljoprivredu odnosno domaću proizvodnju i promovirat ćemo zajedničke projekte. Do sada smo zbog migrantske krize pomogli opremanje Policije USK-a i nastavit ćemo pružati podršku i dalje. Uz to, ovaj je kanton bogat turističkim destinacijama i mi ćemo pomagati njihov razvoj i očuvanje, a turske ćemo turiste pozivati da dolaze ovdje, kazao Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turkiye u BiH.

Girgin je posjetio i Bihaćko muftijstvo.

- Turska vakufska direkcija u Sanskom Mostu pomaže izgradnju tržnog centra i kontinuirano pomaže islamsku manifestaciju Musalla. I u buduće ćemo podržavati takve projekte, kazao je ambasador Girgin.

- Kandidirali smo renoviranje Fethija džamije u Bihaću, nalazi se u užem jezgru i sigurno je simbol grada Bihaća. Očekujemo i imamo obećanje da će se zauzeti da Turska pomogne u renoviranju jer je to nacionalni spomenik i traži ozbiljan pristup i kvalitetnu obnovu. Razgovarali smo i o pomoći Dijaneta, Turske islamske zajednice, mektebskoj djeci u povratničkim džematima u entitetu RS i da oni posjete Tursku, kazao je Mehmed Kudić, muftija bihaćki.

Ambasador Girgin će se sutra sastati i sa načelnicima pojedinih općina Unsko-sanskog kantona, a planira posjetiti i bužimsku gradsku džamiju u kojoj se još uvijek nakon džumma namaza uči dova za sultana odnosno dova fetha, piše AA.

komentari (0)