Turković nakon susreta sa Osmanijem: Ekonomsku saradnju BiH i Sjeverne Makedonije treba unaprijediti

Podsjetila je da su prije tri dana ministri vanjskih poslova EU u Luksemburgu razgovarali ponovo o Zapadnom Balkanu i zaključili da se mora pojačati strateško prisustvo u regiji zbog novog geopolitičkog konteksta, nakon ruske invazije na Ukrajinu

BiH 15.04.2022, 12:38
Turković nakon susreta sa Osmanijem: Ekonomsku saradnju BiH i Sjeverne Makedonije treba unaprijediti
© AA

Naše dvije zemlje imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Dijelili smo burnu prošlost i uvjerena sam da je naša mirna i prosperitetna zajednička budućnost u Evropskoj uniji i NATO-u, poručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem. 

Kako je kazala, 26. aprila navršit će se 30 godina otkako je Sjeverna Makedonija priznala obnovljenu nezavisnost Bosne i Hercegovine.

- Imali smo vrlo sadržajne razgovore pune razumijevanja i saglasnosti, posebno kada je riječ o situaciji u našoj regiji, ali i u Evropi, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu. Nedvosmisleno osuđujemo nasilje u Ukrajini. Saglasni smo da postoji sasvim osnovana bojazan i rizik za eskalaciju koja može da destabilizira i ovaj dio Evrope, pojasnila je Turković.

Razgovarali su i slažu se i u tome da postoji jasno, izvodljivo i jedino trajno rješenje za Zapadni Balkan, koji će odagnati i tu vrstu riziku, a to je napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

- Izrazila sam žaljenje zbog neusvajanja pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju. Mi smo u Bosni i Hercegovini nedavno poslali zahtjev da se BiH odobri kandidatski status za njeno članstvo. Vidimo da u Briselu i evropskim prijestolnicama raste svjesnost da se mora ubrzati napredak država ka članstvu, reformirati proširenje, te da odugovlačenje samo ohrabruje one koji žele preko Balkana destabilizirati cijelu Evropu, izjavila je Turković.

Podsjetila je da su prije tri dana ministri vanjskih poslova EU u Luksemburgu razgovarali ponovo o Zapadnom Balkanu i zaključili da se mora pojačati strateško prisustvo u regiji zbog novog geopolitičkog konteksta, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Ali Sjeverna Makedonija, kao i Bosna i Hercegovina, Albanija, Srbija i Crna Gora i građani cijele regije očekuju direktnije i hrabrije odluke od Evropske unije. Najefikasniji način na koji Evropska unija može odgovoriti na potencijalnu destabilizaciju Balkana, jeste da uvaži do sada postignuti napredak, a on nije mali, pogotovo kada je riječ o Makedoniji, i omogućuje svakoj od država da učini presudne korake ka članstvu u Uniji, kazala je Turković.

Podržava ideju Osmanija da se okupe ministri vanjskih poslova iz regije i u novim okolnostima upute zajednički apel za ubrzanje evropskih integracija.

- Kada su u pitanju bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makednije ,oni su vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Obje države su zainteresovane za unapređenje sveobuhvatnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomske saradnje. Dobroj bilateralnoj saradnji dviju zemalja svjedoči činjenica da je u proteklom periodu realizovan niz susreta visokih zvaničnika na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi. Ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije nije na zadovoljavajućem nivou, te je potrebno uložiti dodatne napore za njeno unapređenje. Trgovinska razmjena stagnira već nekoliko godina i oblasti interesantne za saradnju su sigurno metalna, drvna, prehrambena i tekstilna industrija, naglasila je Turković.

Razgovarali su i o boljoj transportnoj povezanosti Sarajeva i Skoplja, javlja AA. 

- Koja nije na onom nivou na kojem bi mi željeli da bude, što znatno utiče i na nivo ekonomskih odnosa. Nadamo se da će biti prostora i da će se konačno uspostaviti avionska linija Skoplje - Sarajevo. Između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije zaključeno je preko 50 bilateralnih i deset multilateralnih sporazuma koji predstavljaju dobar pravni osnov za uspješnu saradnju u različitim oblastima koje su od zajedničkog interesa. Radi se o izuzetno uspješnoj posjeti i koraku ka jačanju saradnje i bližem povezivanju. Ono što nam je potrebno i posebno važno jeste i da Sjeverna Makedonija podržava napredak Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu, istakla je Turković.

komentari (0)