Turković: Sankcije za pojedince iz BiH trebale bi biti poznate danas

Dodala je da se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenje da postoji usaglašen stav između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija

BiH 05.01.2022, 14:27
Turković: Sankcije za pojedince iz BiH trebale bi biti poznate danas
© AA

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković potvrdila je da bi sankcije za pojedince iz BiH trebale biti objelodanjene već danas, ali smatra da bi oni koji uvode sankcije trebali pojasniti detalje i navesti subjekte na koje će se one odnositi.

Dodala je da se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenje da postoji usaglašen stav između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija.

- Ja ne bih govorila o sankcijama izuzev da bi one zaista trebale biti obznanjene u poslijepodnevnim satima. Ali red je da oni koji stoje iza sankcija trebaju pojasniti sve detalje i subjekte na koje će se sankcije aplicirati. U svakom slučaju, dosta dugo se radilo na tome i mislim da postoji usaglašen stav između SAD-a i EU. Ovo nije završetak, već početak izricanja sankcija, kazala je Turković. 

Rad državnih institucija u Bosni i Hercegovini u blokadi je od jula prošle godine, kada su predstavnici Republike Srpske odbili učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka jer je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražile su deblokadu rada bh. institucija te da se odustane od primjene odluka o formiranju agencije za lijekove bh. entiteta RS i daljnjih aktivnosti o prijenosu nadležnosti s države na entitet.

Sve to uzokovalo je najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je više međunarodnih dužnosnika govorilo o mogućnosti nametanja sankcija, piše Fena. 

komentari (0)