Turković: Turska ima stabilizirajuću ulogu u regiji

BiH 05.05.2021, 12:18 05.05.2021, 12:27
Turković: Turska ima stabilizirajuću ulogu u regiji
© AA

Saradnja s Republikom Turskom zasigurno doprinosi izgradnji i jačanju države BiH, u interesu svih njenih naroda i građana, kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, javlja AA.

Turković se danas u Sarajevu sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom (Çavuşoğlu), koji je u utorak doputovao u Bosnu i Hercegovinu. Nakon sastanka Turković je zahvalila Vladi i narodu Republike Turske na pomoći pruženoj u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno na pošiljci vakcina.

- Svi se suočavamo s nezapamćenim izazovom, a samo prijatelji se odazivaju u nevolji, rekla je Turković.

Istakla je kako su danas imali širok i sadržajan dnevni red.

- Odnosi BiH i Turske su bogati, intenzivni i konstantno se unapređuju u obostranom interesu, naglasila je Turković.

Dodala je kako je danas na Vijeću ministara BiH odluka o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

- Sada već ulazimo u fazu realizacije velikih zajedničkih projekata, među kojima je jedan od najvažnijih, izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd uz podršku Vlade Turske, kazala je Turković.

Navela je i kako postoji jasan i precizan interes svih strana da se autoput što prije izgradi.

Turković je kazala kako vjeruju da će to ne samo relaksirati regionalne veze, nego i osnažiti ekonomiju BiH, Srbije i cijele regije.

- Smatramo da Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Također, vjerujemo da nema stabilnosti i napretka cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH. Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH nego i naš put ka članstvu u euro-atlantskoj zajednici. Turska je jedan od naših najvažnijih saveznika kada je riječ o saradnji s NATO-o, rekla je Turković.

Istakla je kako je ekonomija bila u fokusu današnjih razgovora sa šefom turske diplomatije.

- Turska je važan vanjskotrgovinski partner BiH. Iako je trgovinski deficit i dalje prisutan na strani BiH, ohrabruje što je prethodnih godina primijećen rast izvoza BiH u Tursku, rekla je Turković.

Razgovarano je i o drugim oblastima saradnje, sigurnosti, borbi protiv ilegalnih migracija, kulturi.

- Ubjeđeni smo da saradnja s Republikom Turskom zasigurno doprinosi izgradnji i jačanju države BiH, u interesu svih njenih naroda i građana, smatra Turković.

Turski ministar vanjskih poslova Čavušoglu danas će se sastati i s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te čelnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prije dolaska u Sarajevo, Čavušoglu je boravio i u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

komentari (0)