Turković uputila diplomatsku notu Srbiji povodom hapšenja Edina Vranja

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, je od Ambasade BiH u Srbiji zahtijevala da reaguje i od vlasti Srbije, zemlje u kojoj je Edin Vranj uhapšen, dobije potpune informacije o statusu državljana BiH...

BiH 13.09.2021, 09:51 13.09.2021, 15:29
Turković uputila diplomatsku notu Srbiji povodom hapšenja Edina Vranja
© Facebook

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odredilo je sinoć zadržavanje od 48 sati za Edina Vranja, nekadašnjek načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivšeg čelnika Odjela za organizovani kriminal BiH.

Podsjetimo, Edin Vranj uhapšen je na graničnom prijelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin, piše RSE. 

Prema saopštenju MUP-a Srbije Vranj se tereti da je „u periodu od januara 1993. Godine do oktobra 1994. Kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske“.

Na hapšenje Vranja, bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije u FUP-u BiH, reagovala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Turković je od Ambasade BiH u Srbiji zahtijevala da reaguje i od vlasti Srbije, zemlje u kojoj je Edin Vranj uhapšen, dobije potpune informacije o statusu državljana BiH. Te, kako ističe Radio Slobodna Evropa, Ministarstvo i ambasada BiH u Beogradu će se uključiti u slučaj i ponuditi pomoć državljaninu BiH.

Turković je uputila i diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

komentari (0)