Turska delegacija obišla galeriju Srebrenica: Iza Bosne i Hercegovine stoji jedna snažna Turska, svom svojom snagom i srcem smo uz BiH

BiH 06.11.2021, 11:27
Turska delegacija obišla galeriju Srebrenica: Iza Bosne i Hercegovine stoji jedna snažna Turska, svom svojom snagom i srcem smo uz BiH
© AA

Delegacija zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske i predstavnika lokalnih nivoa vlasti ove zemlje, u okviru posjete Bosni i Hercegovini obišla je jučer Memorijalnu galeriju Srebrenica u Sarajevu poručivši kako su rane još uvijek svježe i bolne.

Zastupnik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i predsjednik parlamentarne komisije za sigurnost Celalettin Guvenc podsjetio je da u posjeti Bosni i Hercegovini boravi u organizaciji Balkanske asocijacije za kulturu zajedno s drugim parlamentarcima, gradonačelnicima i načelnicima općina, a imali su niz razgovora s predstavnicima lokalnih vlasti u BiH, te posjetili Ambasadu Republike Turske u BiH.

Kazavši da posjeta galeriji Srebrenica u Sarajevu vraća u veoma bolno vrijeme, Guvenc je rekao da je genocid u Srebrenici sramota cijelog svijeta.

- Sa ovoga mjesta poručujemo nikada nećemo dozvoliti da se ovakve stvari ponove. Svijet mora u svom srcu osjetiti sramotu i svako se mora suočiti s ovim bolom, bez obzira koje vjere, nacije, etničke grupe bio pripadnik, a sve s ciljem da se ne ponovi, rekao je on i dodao:

"Turska ima jasan stav, predvođena predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom protivi se svakom genocidu, masakru, udaru na čast i dostojanstvo čovjeka, jer takvo što smatramo sramotom čitavog čovječanstva. Još jednom odavde ponavljam da smo svom svojom snagom i svim srcem uz BiH“.

Zastupnik u Velikoj narodnij skupštini Republike Turske ispred Stranke pravde pravde i razvoja Mahmut Kacar podsjetio je da se s grupom parlamentaraca, gradonačelnika i općinskih načelnika nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini.

- Bošnjaci su doživjeli niz stradanja od vremena odlaska osmanskog carstva sa ovih prostora, a ono što je najsvježije i što pamtimo su masakri između 1992. i 1995. godine. Najveća rana među njima je genocid u Srebrenici, a posebno boli to što je genocid počinjen pred očima Zapada u regiji koja je odlukom UN-a proglašena zaštićenom, rekao je Kacar.

Podsjetio da se u posljednje vrijeme čuju izjave koje podsjećaju na vremena stradanja od strane nekih snaga, a u kojima prednjači lider iz entiteta Republika Srpska (Milorad Dodik op.a.) , koje vraćaju veoma bolna iskustva.

- Povratak u bolna vremena od prije 25 godina u Bosni neće dozvoliti najprije građani BiH, a s njima ni oni kojima je do njih stalo, u prvom redu Turska. Zato što je narod BiH čvrsto na nogama, a iza njih je jedna snažna Turska. Kada dođete ovdje i vidite kroz kakva su stradanja ovdašnji ljudi prošli u samom srcu takozvane civilizovane Evrope, shvatite koliko je važno pomoći BiH. Shvatite koliko je značajno podsjetiti da put snažne BiH prolazi putem snažne Turske, kazao je.

- Kada vidimo ove fotografije žrtava genocida u Srebrenici, svjedočimo tome kako je dio čovječanstva tada napustio čovječnost. Masakr koji je ovdje počinjen, teško je porediti sa nekim drugima u historiji. U masovne grobnice su zakopavani mladi, djeca, bebe, bez razlike, rekao je gradonačelnik Sanliurfe Zeynel Abidin Beyazgul.

- Stoga, moramo kazati da se ovakvo što ne smije ponoviti. Naš narod je kroz svoju historiju uvijek bio na stani potlačenih. S druge strane, vidimo da postoje i oni koji su radili protiv čovječnosti. Danas moramo poručiti da organizacije, institucije, i na najvišem nivou, da Ujedinjene nacije moraju snažnije biti uz potlačene. Turska je uvijek bila uz potlačene, uz oštećene, uz žrtve, i tako će i ostati, dodao je.

Podsjećajući na izjavu koju kontinuirano ponavlja predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan da je svijet veći od pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a , kazao je da sistem mora biti efikasniji u zaštiti žrtava, i mora se reagovati odmah kada je u pitanju pomoć potlačenima.

Delegacija koju čine aktuelni i bivši zastupnici u turskom parlamentu te predstavnici lokalnih nivoa vlasti iz ove zemlje obišla je galeriju Srebrenica podsjetivši da će uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu, piše AA.

komentari (0)