Turski novinari očarani bosanskohercegovačkim planinama

BiH 30.12.2021, 11:22
Turski novinari očarani bosanskohercegovačkim planinama
© AA

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) proteklih nekoliko dana u Sarajevu i na planinama oko grada boravila je grupa turskih novinara koji su imali priliku upoznati se zimskom turističkom ponudom glavnog grada Bosne i Hercegovine, a poručili su kako su očarani prirodnim ljepotama BiH.

Riječ je o prvom "Fam tripu" za predstavnike turskih medija koji je organizovala Turistička zajednica, a Sarajevu su boravili novinari Turske radio-televizijske (TRT), lista “Yeni Safak”, te tri novinske agencije, Anadolu Agency (AA), agencija Demiroren (DHA) i agencija Ihlas (IHA).

Grupa od 10 novinara tokom posjete obišla je znamenitosti grada Sarajeva, Baščaršiju, mezarje Kovači, Žutu tabiju, Trebević, Tunel spasa, a u drugom dijelu posjete boravili su na olimpijskim ljepoticama Igmanu i Bjelašnici, gdje su upoznati sa zimskom turističkom ponudom koju nudi Sarajevo.

Po završetku posjete, prije povratka u Tursku, kolege novinare pitali smo kakvi su njihovi dojmovi o Sarajevu i olimpijskim ljepoticama.

Ersin Celik, novinar turskog lista “Yeni Safak”, kazao je kako je ranije imao priliku posjetiti Sarajevo, ali kako su te posjete uglavnom bile bazirane na obilasku Baščaršije i ostalih znamenitosti grada Sarajeva.

- Prvi put sam imao priliku upoznati se s onim što Sarajevo nudi u oblasti zimskog turizma i mogu kazati da sam pozitivno iznenađen. Sve je zaista predivno. Planinu Igman, koja nam je poznata iz vremena opsade Sarajeva, ovoga puta smo upoznali u jednom potpuno drugačijem svjetlu, kazao je Celik.

Dodao je kako je za turiste iz Turske Sarajevo privlačno zbog blizine dviju zemalja, kao i toga da je vrh Igmana od aerodroma u Sarajevu udaljen svega pola sata vožnje. Dodao je također kako su cijene, u usporedbi sa drugim evropskim zemljama, vrlo prihvatljive, te smatra kako su planine oko Sarajeva idealna destinacija za zimski odmor.

- Nevjerovatna prirodna ljepota, sela kao iz bajki, potrudit ćemo se da to prenesemo turskim građanima kroz naše tekstove, dodao je Celik.

Na kraju je posebno istakao kako ih je veoma dojmilo gostoprimstvo građana BiH.

- Vrlo jasno možete osjetiti tu toplinu i gostoprimstvo, bez obzira što ne govorite bosanski jezik. Usred ste Evrope, ali osjetite da ste u bratskom gradu i osjetite to gostoprimstvo, zaključio je Celik.

Novinar AA Fatih Erel zahvalio je predstavnicima Turističke zajednice na organizaciji ove posjete, te izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se upozna sa onim što Sarajevo nudi u oblasti zimskog turizma.

- Najprije smo obišli historijske znamenitosti grada Sarajeva, a u drugom dijelu posjetili smo i planine. Mislim da one imaju veliki potencijal da u budućnosti budu jedna od najvažnijih destinacija zimskog turizma. Ono što je svakako naša obaveza jeste da ovaj potencijal i ljepotu predstavimo građanima Turske, kazao je Erel.

Mirza Omerhodžić, koji je bio vodič turskim novinarima tokom posjete Sarajevu, također je izrazio zadovoljstvo što je proteklih nekoliko dana imao priliku ugostiti novinare i predstaviti im svoju zemlju.

- Mogu reći da su jako zadovoljni sa viđenim i da će na najbolji mogući način predstaviti Bosnu i Hercegovinu u turskim medijima, kazao je Omerhodžić.

Faruk Čaluk, stručni savjetnik za razvoj turizma u TZKS-u, podsjetio je kako je ovo prvi "Fam trip“ organizovan za novinare iz Turske.

- Imali smo grupu od 10 novinara i mogu primijetiti da su veoma zadovoljni i sretni, odnosno da im se svidjelo ono što su imali priliku vidjeti u Sarajevu. Nama to svakako čini dodatno zadovoljstvo jer potvrđuje da smo uspjeli u namjeri koju smo imali, rekao je Čaluk.

Dodao je da se nada kako će priliv turskih turista u Bosnu i Hercegovinu biti kao što je bio i prije pandemije, podsjećajući da su turisti iz Turske uvijek bili među najbrojnijim na području Sarajeva i Bosne i Hercegovine, piše AA.

komentari (0)