U biblioteci Burch univerziteta 142 knjige o Fethullahu Gulenu

Knjige govore o samom Gulenu, njegovom shvaćanju svijeta, viziji, o Gulenovom pokretu, njegovim govorima u New Yorku, Gulenovom shvaćanju sunneta, istini o Gulenu, o 11 dana s Gulenom, jednom mjesecu s Gulenom u Americi  i sve što vas zanima o... Gulenu.

BiH 12.03.2022, 11:23 12.03.2022, 11:24
 U biblioteci Burch univerziteta 142 knjige o Fethullahu Gulenu
© Stav

Nakon što je prošle sedmice časopis STAV objavio pojedina svjedočenja bivših učenika Richmond škola i Burch univerziteta, redakciji magazina STAV stigli su brojni mailovi ali i i komentari na društvenim mrežama. Jedan od njih, navodi se u tekstu Stava, govori kako je u "prošlom tekstu dosta toga istina".

- Nikada im neću oprostiti kada su pokušali da nam nametnu da čitamo Gulenovu knjigu za ocjenu iz vjeronauke i kada sam to odbio bio sam poslan na razgovor kod direktora uz prijetnje sankcijama. Ako hoćeš do pekara morao si pitati 'abija', ako se tom abiju fikne da ti ne dozvoli, ti nočiš gladan, jedan je od komentara koji navodi magazin, čiji ovosedmični tekst prenosimo u cjelosti. 

Nikada niko nije priznao povezanost

Osim toga što turske institucije već godinama upozoravaju i informišu domaće institucije da su pomenute škole vezane za terorističku organizaciju FETO, koja je pokušala izvršiti državni udar u Turskoj, tu je i mnoštvo argumenata i dokaza koji to i dokazuju. Jedni od dokaza su i ispovijesti bivših učenika, kao i potvrde pojedinih FETO pripadnika. A i sami osnivači nekadašnjih Bosna Sema obrazovnih institucija za turske medije 2011. godine kazali su da su „u Bosnu došli jer je to tražio Fethullah Gulen“.

Iako postoji toliko dokaza o povezanosti škola s FETO upitno je zašto se do sada niko iz pomenutih škola nije izjasnio po tom pitanju, odnosno zašto nisu priznali da su bili Gulenova škola, a kako danas tvrde, da sada nisu. Zašto uporno pokušavaju obmanuti javnosti ponašajući se kao da prvi put čuju za ime Fethullaha Gulena?

Uz sav trud da se izbrišu tragovi vođe teroritičke organizacije Gulena u ovim školama, ipak neki tragovi su i ostali. Pa tako u (online) biblioteci Burch univerziteta u Sarajevu su se nekada nalazile i knjige Fethullaha Gulena. Vjerovatno one knjige za koje bivši učenici tvrde da su ih morali čitati, te da su bili pitani o knjigama. U pomenutoj biblioteci nalazila su se registrirana čak 142 djela Fethullaha Gulena i o Gulenu. Tu je npr. knjiga „Islam i demokratija“, „Neophodnost međureligijskog dijaloga“, „Nedoumice našeg vremena“ i slično. Mnoga djela su na turskom, a veliki broj je i na bosanskom jeziku, kao i na engleskom. Tu su i knjige drugih pisaca, opet pripadnika FETO organizacije, a koje govore o samom Gulenu, njegovom shvaćanju svijeta, viziji, o Gulenovom pokretu, njegovi govori u New Yorku, Gulenovo shvaćanje sunneta, istina o Gulenu, 11 dana s Gulenom, jedan mjesec s Gulenom u Americi  i mnoge druge. Osim toga, u biblioteci su se mogle naći i knjige o pokretu „hizmet“ kao što su „vodič hizmeta“, „hizmetov čovjek“ i slično.

Sve o Gulenu na jednom univerzitetu

Mnogo lakše ako kažemo da se u biblioteci Burch univerziteta nalazilo apsolutno sve o Fethullahu Gulenu. Skoro pa sigurno da ne postoji nijedan drugi univerzitet u Bosni i Hercegovini, pa i šire, koji ima 142 knjige o jednoj te istoj osobi ili temi. Uprkos ovoj činjenici, koju ne može niko osporavati jer se radi o dokazanim tvrdnjama, danas pojedinci tvrde kako se na Burch univerzitetu ili Richmond školama nikada nije spominjao Gulen. Ili, kao što rekosmo na početku teksta, nikada niko iz ovih škola nije otvoreno priznao povezanost s Gulenom. Iako, kada se pogleda sadržaj biblioteke, smiješno bi bilo govoriti o nepovezanosti ovih ustanove s Gulenovim pokretom.

Ako nekome nisu dovoljne ni ove knjige neka pogleda i o čemu su predstavnici Burch univerziteta govorili na konferenciji u Italiji 2016. godine. Na univerzitetu u Padovi Adnan Yaman, ispred Burch univerziteta, govorio je o „Pokretu Hizmet i ljudskim pravima“. Također, 2014. godine snimljen je i dokumentarac o Gulenu pod nazivom „Love is verb“, gdje se producentica Terry Spencer Hesser između ostaloga zahvaljuje i Burch univerzitetu u Sarajevu.

Da li se i dalje gore pomenute knjige nalaze u biblioteci ovoga univerziteta ne znamo, ali znamo da je i svjetski Reuters, kao i The Guardian pisao da je upravo Internacionalni Burch univerzitet u Sarajevu povezan s Fethullahom Gulenom.

Ako lažu bosanski mediji, kako pojedini tvrde, je li lažu baš svi mediji u svijetu?

Izvor: Magazin Stav 

komentari (0)