U BiH nestabilno vrijeme do kraja maja i početkom juna

BiH 23.05.2022, 11:17
U BiH nestabilno vrijeme do kraja maja i početkom juna
© AA

Na prostoru Bosne i Hercegovine do kraja sedmice vrijeme će biti nestabilno sa smjenama sunčanih i kišnih perioda, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH u srednjoročnoj prognozi.

Prijepodne preovladavaće uglavnom umjereno oblačno i sunčano, a u drugom dijelu dana u većem dijelu zemlje izvjesna je kiša, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova, koju može pratiti i grmljavina, i to naročito u centralnim i sjevernim krajevima BiH.

Na jugu se očekuje suho vrijeme, uz više sunčanih intervala. Puhaće slab do umjeren vjetar južnog smjera, koji će usloviti natprosječne temperature zraka.

Minimalne jutarnje temperature zraka variraće od 14 do 20 stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu zemlje do 22. Najviše dnevne temperature između 26 i 32, mjestimično na jugu i krajnjem sjeveru do 34 stepena.

Nestabilno vrijeme sa kišom i kraćim pljuskovima očekuju se i početkom narednog mjeseca. Na jugu zemlje uslovi za pojavu kiše biće slabi, tako da će ona prema raspoloživim podacima izostati. Temperature zraka u laganom padu.

Minimalne temperature zraka biće u rasponu od 10 i 15 stepeni u Bosni, do 17 u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature variraće između 22 i 27 stepeni u Bosni, do 30 u Hercegovini, piše AA.

komentari (0)