U džamijama u BiH i dijaspori proučena dova za mir i prikupljana pomoć za Gazu

U Gazi Husrev-begovoj džamiji brojne džematlije su nakon džuma-namaza dale svoje priloge za pomoć stanovnicima Gaze koji su izloženi svakodnevnom bombardovanju

BiH 20.10.2023, 14:50
U džamijama u BiH i dijaspori proučena dova za mir i prikupljana pomoć za Gazu
© AA

U svim džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u bošnjačkoj dijaspori danas je nakon džuma-namaza proučena dova za mir te organizirana sergija za pomoć narodu Gaze. 

U svim džamijama je na hutbi pročitana poruka reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom dešavanja u Gazi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji brojne džematlije su nakon džuma-namaza dale svoje priloge za pomoć stanovnicima Gaze koji su izloženi svakodnevnom bombardovanju. Iz Rijaseta su naveli kako će pomoć biti dostavljena čim se za to steknu uslovi.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj sjednici, razmatrajući trenutnu situaciju u Gazi, još jednom osudio svaki oblik terorizma i nasilja nad nedužnim civilima i pozvao na deeskalaciju nasilja i postizanje trajnog i pravednog mira između Palestine i Izraela, piše AA. 

Rijaset je osudio prekomjernu i neselektivnu upotrebu sile i napade na civilnu infrastrukturu, škole i bolnice. Islamska zajednica će u kontaktu s međunarodnim humanitarnim organizacijama UN-a i drugima utvrditi načine na koje bi se humanitarna pomoć što prije dostavila građanima Gaze.

​​​​​​​

komentari (0)